Τη δυσκολία της εφαρμογής της και τις αδυναμίες της δείχνει από το πρώτο κιόλας 24ωρο η συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας που στοχεύει στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, με 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια.

 

Η συμφωνία είναι ήδη σε εφαρμογή, αλλά σήμερα το λιμενικό σώμα ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

 

Αναλυτικά η συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών σήμερα:

 

Πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα - Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή, αλλά σε 48 ώρες πέρασαν 1.344 πρόσφυγες στα νησιά

 

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

 

Στο μεταξύ περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 582 περίπου που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

 

 

Την ίδια ωρα, πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν το πρωί, με πέντε λεωφορεία, στο κέντρο φιλοξενίας, το παλιό στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, πρόκειται για 247 άτομα, ανάμεσα τους 135 ανήλικα παιδιά, κυρίως κάτω των 10 ετών.

 

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Κέντρο είχαν μεταφερθεί 496 πρόσφυγες και μετανάστες, όμως κάποιες οικογένειες, κυρίως Αφγανών, περίπου 50 άτομα, έφυγαν με προορισμό την Αθήνα.

 

Ο δήμος Ζηρού, στον οποίον ανήκει η Φιλιππιάδα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει έκκληση για φάρμακα, αναλώσιμα, βρεφικά -παιδικά είδη, αλλά και διερμηνείς, ιατρικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και σε εθελοντές, για τη στήριξη του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Ωστόσο, χθες, στο κέντρο παρείχαν τις υπηρεσίες τους γιατροί από το Κοινωνικό Ιατρείο της Πρέβεζας.

 

Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην Κατσικά Ιωαννίνων, μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν χθες το βράδυ με την άφιξη 1.167 προσφύγων και μεταναστών, η κατάσταση ομαλοποιείται. Μάλιστα, 40 από τους 150 πρόσφυγες που έφυγαν για να μεταβούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν, καθώς βεβαιώθηκαν πως ο Βαλκανικός Διάδρομος είναι κλειστός.

 

Στη Μαθητική Εστία, στα Δολιανά Καλπακίου, εγκαταστάθηκαν, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, 205 πρόσφυγες και μετανάστες, όπου ο δήμος τούς παραχώρησε και δωρεάν ιντερνέτ. Μία γυναίκα πρόσφυγας που βρέθηκε στα Δολιανά με τα παιδιά της, κατάφερε μέσα στα πρώτα λεπτά πρόσβασης στο διαδίκτυο να βρει τον σύζυγό της, τον οποίο αναζητούσε στον Πειραιά.

 

Στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα, όπου πριν από 15 ημέρες μεταφέρθηκαν οικογένειες Σύρων προσφύγων, πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα πρόγραμμα ψυχολογικής ενδυνάμωσης των παιδιών. Χθες, γυναίκες από την Κόνιτσα έκαναν το τραπέζι στους πρόσφυγες με παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες.