Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με τους «αιώνιους» φοιτητές

Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με τους «αιώνιους» φοιτητές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αντικειμενικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ανακατανομή των φοιτητών για να μην είναι πλειοψηφία οι «αιώνιοι», και τέλος στη γραφειοκρατία για τη χρηματοδότηση της έρευνας προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα συνυπολογίζονται το κόστος σπουδών ανά φοιτητή στη διάρκεια του προγράμματος σπουδών, καθώς και το μέρος όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μια ανώτατη αρχή, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα θα αξιολογήσει τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ. 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων περιλαμβάνει θέματα όπως η απελευθέρωση των προγραμμάτων σπουδών και η ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων που θα οδηγήσει στην προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, η αναστολή λειτουργίας νέων τμημάτων και η απελευθέρωση της έρευνας από την γραφειοκρατία.

Επίσης το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε θέσπιση του ανώτατου ορίου σπουδών στα πανεπιστήμια. Η διάρκεια που είχε τεθεί από προηγούμενο νόμο ήταν το λεγόμενο «ν+2», όπου «ν» ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος, με το υπουργείο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές ως «ν+3», ενώ αναμένεται να υπάρξει και μεταβατική περίοδος για τους νυν φοιτητές.

Σε επόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο μελετά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς και τον ενεργό ρόλο των ιδρυμάτων στον προσδιορισμό της κατώτερης βάσης εισαγωγής και του αριθμού εισακτέων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώην παίκτης ριάλιτι ξυλοκόπησε 46χρονο - «Μου έσπασε το κόκκαλο μέσα στη μύτη, θα κάνω χειρουργείο»

Ελλάδα / Πρώην παίκτης ριάλιτι ξυλοκόπησε 46χρονο - «Μου έσπασε το κόκκαλο μέσα στη μύτη, θα κάνω χειρουργείο»

Οι δηλώσεις του 46χρονου ασφαλιστή μέσα από το νοσοκομείο για το περιστατικό - «Είχε μία πληρωμή κάποτε από ασφαλιστική που δεν την πήρε ποτέ και από τότε μάλλον μου τη φύλαγε»
THE LIFO TEAM
Delivery

Θέματα / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αργυρούπολη Τσεκούρι

Ελλάδα / Αργυρούπολη: 59χρονος απείλησε άλλον οδηγό με τσεκούρι μετά από καβγά στον δρόμο

Κατά τον έλεγχο στο όχημά του, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα τσεκούρι, ένα σκεπάρνι, ένα αεροβόλο πιστόλι, καθώς και ποσότητα κάνναβης βάρους περίπου 52 γραμμαρίων
THE LIFO TEAM