ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Παναττική στάση εργασίας: Παραλύει το δημόσιο - Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Παναττική στάση εργασίας: Παραλύει το δημόσιο - Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου / Eurokinissi
0

Παναττική στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο από το μεσημέρι στις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου προκήρυξε για την Τρίτη 5 Μαρτίου η ΑΔΕΔΥ ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν στο κέντρο της Αθήνας.


Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ (αίτημα που εκφράστηκε εγγράφως εδώ και ένα μήνα, αλλά και κατά την πρόσφατη κινητοποίησή μας στις 6 Φεβρουαρίου 2019 για τα βαρέα και ανθυγιεινά) για τα ζητήματα του 13ου και του 14ου μισθού και των Β.Α.Ε., η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέα κινητοποίηση για την Τρίτη 5 Μαρτίου στο Υπουργείο Οικονομικών».


Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 12:30 μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο.

Παράλληλα, στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ με τρίωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) και συγκέντρωση στις 12:30 έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Συμμετοχή στη φεμινιστική απεργία της 8ης Μαρτίου


Παναττική δίωρη στάση εργασίας (13:00 με 15:00) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί:

«Επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών.

Ουσιαστική ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων, λόγω φύλου, ως κύριου ακόμα λόγου άνισης μεταχείρισης σε βάρος των γυναικών, μαζί και με όλα τα άλλα είδη διακρίσεων.

Σταθερή και πλήρη εργασία με ίσους όρους, συλλογική συμμετοχή με ίσους όρους και προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εκλεγμένες γυναίκες.

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ίση αμοιβή και ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική ισότητα και την ίση μεταχείριση, επαναφορά του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και αποκατάσταση της καθολικότητάς της, διασφάλιση των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας και της ολικής μετενέργειας των όρων ΣΣΕ υπέρ των εργαζομένων.

Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας.

Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων, λόγω των χαρακτηριστικών τους (γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤΚΙ, μετανάστες).

Ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας.

Μέτρα αποτελεσματικής προστασίας των εργαζόμενων μητέρων, της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές υγείας.

Αποτελεσματική πρόσβαση στις Αρχές και τη Δικαιοσύνη στα θύματα διακρίσεων.

Δράσεις ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία και την εργασία και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Σεβασμός στα συμμετοχικά δικαιώματα των εργαζομένων και αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των θεσμικών δομών κοινωνικού διαλόγου για θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης.

Συστηματική και διαρκή εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δράσεις για την παγκόσμια ειρήνη».

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι, για τη συμβολή στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των καταγγελιών για άνιση μεταχείριση, τα σωματεία μπορούν να ενημερώνουν τη ΓΣΕΕ στο [email protected] για την υποβολή καταγγελιών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων στην εργασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ