Παν. Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: Στοχοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για την αύξηση κρουσμάτων

Παν. Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: Στοχοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για την αύξηση κρουσμάτων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για στοχοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), σε επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Στην επιστολή, η ΠΟΘΑ καταγγέλλει μεθόδευση «στοχοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού», ενώ επισημαίνει ότι μετά την ακύρωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων, το «τελειωτικό χτύπημα» ήταν το οριζόντιο μέτρο του μέγιστου των 100 ατόμων ανά εκδήλωση, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής.

Η ΠΟΘΑ κάνει λόγο για «κρατική αδιαφορία» που δεν επέτρεψε να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του πολιτισμού και υπογραμμίζει ότι στις ελάχιστες εκδηλώσεις που έγιναν, σε φεστιβάλ και δήμους, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τηρήθηκαν υποδειγματικά.

Με την επιστολή, η Ομοσπονδία ζητά την πλήρη αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών και εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν, την επέκταση των μέτρων στήριξης τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, την επιδότηση όλων των ανέργων αλλά και την ακύρωση της απόφασης για το όριο 100 ατόμων στις εκδηλώσεις. Τέλος, η ΠΟΘΑ ζητά να ξεκινήσει η συζήτηση για το πλαίσιο των κλειστών χώρων, για τη σεζόν που έρχεται.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΘΑ:

«Τις τελευταίες εβδομάδες είμαστε μάρτυρες μίας μεθόδευσης στοχοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το οφειλόμενο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό έγινε χωρίς κανένα σχέδιο, με αντιφατικά και ανεφάρμοστα μέτρα που άλλαζαν συνεχώς ανάλογα με τις απαιτήσεις των πανίσχυρων λόμπι, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των τουριστών, όσο και των εργαζομένων.

Όταν η πρακτική αυτή απέτυχε, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι την ευθύνη έχουν οι νέοι που πηγαίνουν σε συναυλίες. Ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της, το ίδιο έπραξαν και πολλοί Δήμοι και Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Και ως τελειωτικό χτύπημα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χωρίς καμία προετοιμασία, καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία, οριζόντιο μέτρο του μέγιστου των 100 ατόμων ανά εκδήλωση, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής της.

Από τις αρχές Μαρτίου που έγινε αναστολή όλων των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παλέψαμε με ένα υπουργείο αδιάφορο στην καλύτερη περίπτωση, εχθρικό στην χειρότερη, ώστε να στηριχθεί ο χώρος του πολιτισμού, ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η κρατική αδιαφορία δεν επέτρεψε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Παρ' όλα αυτά στις ελάχιστες εκδηλώσεις που έγιναν οργανωμένα, σε Φεστιβάλ και Δήμους, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τηρήθηκαν υποδειγματικά. Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, ο πολύπαθος κλάδος μας να στοχοποιηθεί, ώστε να μετατοπιστεί η κρατική ευθύνη προς το κοινό και τους εργαζόμενους. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με πρόχειρα μέτρα και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Απαιτούμε:

- Την πλήρη αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν.

- Επέκταση των μέτρων στήριξης (του έκτακτου βοηθήματος) για όλους τους εργαζομένους που υφίστανται απαγόρευση ή αναστολή ή περιορισμό της εργασίας τους λόγω υγειονομικών μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

- Επιδότηση όλων των ανέργων.

- Ακύρωση της απόφασης για χωρητικότητα 100 ατόμων ανεξάρτητα από το μέγεθος του χώρου εκδηλώσεων.

- Να ξεκινήσουν επιτέλους οι συζητήσεις για το πλαίσιο των κλειστών χώρων για τη σεζόν που έρχεται.

Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τον Πολιτισμό ζωντανό».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ