Φάκελο για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα, με εκατοντάδες ονόματα και διευθύνσεις, παρέδωσε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

Τα στοιχεία αυτά εκπονήθηκαν έπειτα από έρευνα και εργασία που κράτησε ένα μήνα και περιλαμβάνουν όλες τις σοβαρές υποθέσεις της νύχτας της τελευταίας δεκαετίας.

 

Στο υπόμνημα της αστυνομίας που κατέθεσε ο υπουργός με τον τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία με ονόματα, διευθύνσεις και οργανώσεις που δρουν από το 2008 σε όλη τη χώρα.

 

Ο φάκελος, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» περιλαμβάνει τουλάχιστον 500 ονόματα ποινικών που είχαν συλληφθεί, είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, είχαν καταδικαστεί, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι, ωστόσο, κυκλοφορούν ελεύθεροι.

 

Οι υποθέσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, σε συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμούς, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες και λαθρεμπόριο.

 

Παράλληλα, ο φάκελος συνοδεύεται με όλες τις δικογραφίες, πολλές από τις οποίες συνδέονται μεταξύ τους.

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να οριστεί αρμόδιος εισαγγελέας, που θα εποπτεύει τις έρευνες προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά λένε «πηγές» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «να τελειώνουμε οριστικά με τη νύχτα και το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα».

 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτός από αναλυτικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα συζήτησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάγκη μίας μεγαλύτερης ευελιξίας και πιο άμεσης συνεργασίας εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω των απανωτών γεγονότων τον τελευταίο καιρό, με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτων και επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, εκτός των άλλων, από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ανταποκρίνεται ακαριαία όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρέπει να επέμβει άμεσα σε μία υπόθεση. Αυτό θεωρείται επιτακτικό και για τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για να αξιολογούνται ανάλογα με την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις και παράλληλα να εξετάζονται άμεσα όλες οι παράμετροι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, που πολύ συχνά αμέσως μετά συλλαμβάνονται πάλι για τα ίδια αδικήματα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ