Η έξοδος των αδειούχων για τις διακοπές του Αυγούστου κορυφώνεται και, όπως κάθε χρόνο, αναρίθμητοι οδηγοί παρανομούν στις Εθνικές Οδούς, οδηγώντας στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α).

 

Στις περιπτώσεις μαζικής εξόδου ή επιστροφής, είναι συχνό φαινόμενο οι Λ.Ε.Α να φρακάρουν με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και περιπολικών που ανταποκρίνονται σε κάποιο έκτακτο περιστατικό ή ανάγκη. 

 

Οι ποινές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει πλέον αλλάξει και δεν προβλέπεται κανέναν χρηματικό πρόστιμο για όσους μπαίνουν σε Λ.Ε.Α. Ωστόσο οι παραβάτες, στερούνται πλέον για περισσότερο χρόνο το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας τους. Συγκεκριμένα, για όσους παρανομούν, επιβάλλεται αφαίρεση διπλώματος, πινακίδων του οχήματος και άδειας κυκλοφορίας για εξήντα ημέρες

 

Παράλληλα αφαιρούνται εννέα πόντοι στο ΣΕΣΟ (Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών). 

 

Το LiFO.gr επικοινώνησε με την Τροχαία Αθηνών για ένα σχόλιο σχετικά με την κατάργηση του χρηματικού προστίμου. «Έχει αυξηθεί η διάρκεια αφαίρεσης διπλώματος και πινακίδων, που είναι μεγαλύτερη ποινή από το χρηματικό πρόστιμο», μας εξηγούν. «Αρκετοί παραβάτες συνειδητά αγνοούσαν τα χρηματικά πρόστιμα, ή το ποσό αυτό ήταν ασήμαντο για αυτούς. Ενώ η αφαίρεση είναι πιο αποτελεσματική ποινή και, αν κανείς πιαστεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και η παράβαση επισύρει μήνυση». 

 

Τι ισχύει για τις Λ.Ε.Α

Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) απαγορεύεται σε όλα τα Ι.Χ οχήματα. Η κίνηση σε αυτές επιτρέπεται μόνο σε οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας, καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων.


Η στάση Ι.Χ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε η οδήγηση και η στάση στη Λ.Ε.Α είναι επικίνδυνες και αρκετές συγκρούσεις προκαλούνται από σταματημένα αυτοκίνητα σε αυτή.

 

Αν χρειαστεί ποτέ να σταματήσετε σε Λ.Ε.Α, σταθμεύστε με αναμμένα alarm, παρκάροντας όσο πιο δεξιά μπορείτε και, αν αυτό είναι εφικτό, κοντά σε μία από τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης. Εάν το όχημά σας είναι σε θέση να κινηθεί, οδηγήστε το σε σημείο του δρόμου που να υπάρχει, δεξιά, στηθαίο ασφαλείας. Μη μένετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό σας. Βγείτε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας και σταθείτε πίσω από αυτό. Αν είστε μακριά από κάποια συσκευή επείγουσας ειδοποίησης, καλέστε από το κινητό σας τηλέφωνο την υπηρεσία του αυτοκινητόδρομου και δώστε το στίγμα σας. Σε αυτό θα σας φανούν χρήσιμες οι πράσινες μικρές πινακίδες, στα δεξιά του δρόμου, με τα στοιχεία που αναγράφονται.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr