Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις Facebook Twitter
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ιάκωβο Τσούνη / Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ
0

Ολόκληρη την περιουσία του, αξίας 23 εκατ. ευρώ, δωρίζει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ο 97χρονος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εφοπλιστής, Ιάκωβος Τσούνης.

Ο εφοπλιστής δωρίζει 23 εκατ. ευρώ για την άμυνα και 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων), δηλώνοντας πως επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, «ξυπόλυτος.»

«Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Όχι εκείνος που έχει λεφτά, όχι εκείνος που έχει τιμητικές διακρίσεις! Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα ούτε οι χαρές υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Τσούνης. «Το τελευταίο μου συμβόλαιο είναι, ό,τι έχω και δεν έχω να πάνε εκεί. Και πήγαν. Ενημερώθηκαν προ ολίγων ημερών».

 

Ανακαινίσεις σε πτέρυγες και κλινικές στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις ένοπλες δυνάμεις, ανέγερση εκκλησιών και μουσείων και η διάθεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στο στράτευμα έχουν την «υπογραφή» του κ. Ιάκωβου Τσούνη.

  

Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα. Είναι Έλληνας εφοπλιστής, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εθνικός ευεργέτης. Είναι επίσης υποστράτηγος επί τιμή, καθώς και ιδρυτής του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης» στο Αίγιο.

Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να του αποδοθούν οι μέγιστες τιμές

Τον 97χρονο εφοπλιστή Ιάκωβο Τσούνη για την δωρεά ύψους 23 εκατ. ευρώ και 60 αποβατικών σκαφών προς τις Ένοπλες Δυνάμεις ευχαρίστησαν θερμά, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσο και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι στον εφοπλιστή πρέπει να αποδοθούν από την Πολιτεία οι μέγιστες τιμές ως πράξεις σεβασμού στη διαχρονική του προσφορά, χαρακτηρίζοντάς τον «αφοσιωμένο και συνεπή αρωγό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη διάρκεια του βίου του».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ