Νεαρός από το Κιλκίς έγινε πέρσι εθελοντής δότης μυελού και φέτος χάρισε ζωή σε συνάνθρωπό του

Νεαρός από το Κιλκίς έγινε πέρσι εθελοντής δότης μυελού και φέτος χάρισε ζωή σε συνάνθρωπό του Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Όταν πέρυσι ένας νεαρός από το Κιλκίς επισκέφθηκε το περίπτερο του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» στην ΔΕΘ δεν φανταζόταν πως ένα χρόνο αργότερα θα τον καλούσαν να χαρίσει ζωή σε έναν συνάνθρωπό του.

«Ένας δότης μας, που είχε γραφτεί στο Όραμα πέρυσι, στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προχθές προσέφερε κύτταρα για να σώσει έναν ασθενή. Ο δότης αυτός είναι ένας νεαρός από το Κιλκίς, που με πολλή χαρά προσήλθε, έδωσε τα κύτταρα και ελπίζουμε να σώσει έναν άρρωστο που κινδυνεύει η ζωή του», εξήγησε ο Στέλιος Γραφάκος, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας». 

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών, ο κ. Γραφάκος υπενθύμισε πόσο απλό μα συνάμα και πόσο σημαντικό είναι να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών.

«Σήμερα είναι πάρα πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών και εξίσου απλό να δώσει και κύτταρα για να βοηθήσει έναν ασθενή. Η μεταμόσχευση είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία, που για να πραγματοποιηθεί πρέπει να βρεθεί ένας συμβατός δότης, γιατί οι ασθενείς που τη χρειάζονται δεν μπορούν να γίνουν καλά με φάρμακα», σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Εξήγησε, μάλιστα, πως «ο δότης αυτός αναζητείται αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά δυστυχώς μόνο ένας στους τρεις μπορεί να βρει έναν συμβατό αδελφό, δηλαδή έναν αδελφό που τα κύτταρά του γενετικά μοιάζουν με τον άρρωστο».

Η διαδικασία

«Η εγγραφή είναι πάρα πολύ απλή. Συμπληρώνεις ένα ειδικό έντυπο, παίρνουμε λίγα κύτταρα μέσα από το στόμα με τη μπατονέτα για να βγάλουμε τη συμβατότητα· τα στοιχεία της συμβατότητας ανώνυμα θα καταχωρηθούν στην παγκόσμια δεξαμενή και αν βρεθεί ένας ασθενής που τυχαίνει να ταιριάζει με τον δότη τον δικό μας, θα καλέσουμε τον δότη να προσφέρει λίγα κύτταρα από το αίμα του. Στο παρελθόν συλλέγαμε τα κύτταρα τρυπώντας με μια ψιλή βελόνη τα οστά της λεκάνης και για να μην πονάει υποβαλλόταν σε γενική αναισθησία για σύντομο χρονικό διάστημα, σήμερα όμως η λύση είναι πάρα πολύ απλή, όπως είναι η αιμοδοσία. Ο δότης θα παραμείνει στις πολυθρόνες της αιμοδοσίας για 2,5 ώρες περίπου, με ένα ειδικό μηχάνημα θα συλλέξουμε τα κύτταρα που χρειάζονται και μετά απ' αυτό μπορεί να πάει στο σπίτι ή στη δουλειά του χωρίς κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Επειδή το κόστος της τυποποίησης των δειγμάτων είναι υψηλό, το «Όραμα Ελπίδας» δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να βοηθήσουν λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας, να υιοθετήσουν οικονομικά ένα δείγμα.

«Υιοθετείστε» ένα δείγμα

«Κάθε χρόνο τυποποιούμε τουλάχιστον 20.000 δείγματα [...] Με 25 ευρώ μπορεί κάποιος να υιοθετήσει π.χ. το δείγμα ενός φίλου του και με το αντίτιμο που κατέβαλε, το δείγμα αυτό να τυποποιηθεί και να μπει στην παγκόσμια δεξαμενή. Είναι μια ευγενική χορηγία που μπορεί κάποιος να την κάνει για να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του», εξήγησε ο κ. Γραφάκος, προτρέποντας όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών «για να γίνει η χώρα μας αυτάρκης και να μην ζητούμε μοσχεύματα από το εξωτερικό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλήνιες 2024: Συμβουλές για το Μηχανογραφικό - Ποια τα χαρακτηριστικά για «σχολές του μέλλοντος»

Ελλάδα / Πανελλήνιες 2024: Συμβουλές για το Μηχανογραφικό - Ποια τα χαρακτηριστικά για «σχολές του μέλλοντος»

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στις 28 Ιουνίου 2024, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα πρέπει να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας για να καταθέσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο
NEWSROOM