Στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται λίστα με ονόματα περίπου 200 Ελλήνων, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Σύντομα σύμφωνα με το «‘Έθνος» θα αρχίσουν έλεγχοι και διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έβγαλαν από τη χώρα «μαύρο χρήμα» κατά τη διάρκεια της κρίσης, επενδύοντας στη λονδρέζικη αγορά ακινήτων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα «φιγουράρουν» γνωστά ονόματα μεγαλοδικηγόρων, γιατρών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Σε όλους θα γίνει ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα με τα οποία αγόρασαν τα ακίνητα προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα.

 

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν τα εξής:

 

Η αξία αγοράς των ακινήτων που κατέχουν στο Λονδίνο Ελληνες φορολογούμενοι ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι ελληνικά κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί στην κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας.

 

Οι περισσότερες αγορές κατοικιών, κυρίως πολυτελών διαμερισμάτων σε ακριβά προάστια του Λονδίνου, έγιναν την τελευταία διετία, όταν δηλαδή ξέσπασε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε αρκετούς να σηκώσουν από τις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις τους και να επενδύσουν σε ακίνητα του εξωτερικού. Αρκετές αγορές πραγματοποιήθηκαν στο όνομα εταιρειών πιθανών offshore.

 

 Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις αγγλικές αγορές οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους πελάτες των μεσιτικών γραφείων του Λονδίνου.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, το 2010 ξοδεύτηκαν 295 εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα σε ακίνητα στο Λονδίνο. Οι περιοχές που ζητούνται περισσότερο είναι το Kensington, το Chelsea και το Hampstead. Πρόκειται για εύπορους που θέλουν να επενδύσουν το κεφάλαιό τους στο εξωτερικό. Για το 2011 υπολογίζεται πως το ποσό που επένδυσαν οι Ελληνες στη λονδρέζικη κτηματαγορά υπερβαίνει τις 250 εκατ. λίρες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr