«Μάστιγα» τα βίντεο από προσωπικές στιγμές - Εκβιασμοί για εκατοντάδες πολίτες

«Μάστιγα» τα βίντεο από προσωπικές στιγμές - Εκβιασμοί για εκατοντάδες πολίτες Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες φέρεται να είναι τα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου από προσωπικές στιγμές πολιτών που διοχετεύονται παράνομα σε πορνογραφικές και μη ιστοσελίδες.

Μάλιστα σύμφωνα με την Αστυνομία, πολλές φορές τα θύματα που εκβιάζονται, δεν προβαίνουν σε καταγγελία. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του GRTimes.gr, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε το έτος 2018, 492 υποθέσεις που αφορούσαν διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό ενηλίκων, ενώ το έτος 2019, 275 υποθέσεις.

Επίσης το 2019, η ΕΛ.ΑΣ ανέλαβε και 329 υποθέσεις που αφορούσαν πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Στις υποθέσεις αυτές το 39% των θυμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών και το 61% άνω των 15 ετών, ενώ το 82% των θυμάτων ήταν γένος θηλυκού. Τέλος, το 17% των δραστών ήταν ανήλικοι (ηλικίας από 12 ετών), το 83% των δραστών ήταν ενήλικοι ηλικίας από 18 έως 87 ετών, ενώ το 90% αυτών ήταν γένους αρσενικού.

«Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό, καθώς πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού, δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές, είτε γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το παραχθέν υλικό, είτε γιατί δε γνωρίζει (πιθανά και λόγω της ανηλικότητας) ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος του» δήλωσε στο GRTimes.gr, ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Αθανάσιος Χαλκιάς.

Ενώ το 2010 υπήρχαν παγκοσμίως 3.000 ιστοσελίδες, στα οποία οι χρήστες μπορούσαν να αναρτήσουν αντίστοιχο υλικό, σήμερα είναι περισσότερα από 10.000.

«Από τη στιγμή που θα αναρτηθεί ένα βίντεο που περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, δίνεται η δυνατότητα συνήθως από τους διαχειριστές της, να υποβληθεί αίτημα από τον χρήστη για άμεση διαγραφή του από την εν λόγω σελίδα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί για όλες τις ιστοσελίδες που έχει αναρτηθεί το υλικό. Ωστόσο, αν το βίντεο είναι αποθηκευμένο σε κάποια προσωπική συσκευή (κινητό ή τάμπλετ), μπορεί μετά από καιρό να ανέβει ξανά στο διαδίκτυο», σημειώνει ο κ. Χαλκιάς.

Όπως προσθέτει, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι από τη στιγμή που ανεβαίνει ένα υλικό με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα φεύγει από τον έλεγχό μας, ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο να αναρτηθεί, μπορεί κάποιος να το αποθηκεύσει τοπικά στον υπολογιστή του ή το «έξυπνο» κινητό του και να το επαναφέρει ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγουμε την παραγωγή τέτοιου υλικού, ακόμα και με άτομα που τη δεδομένη χρονική στιγμή εμπιστευόμαστε απόλυτα και να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Οι ποινές που προβλέπονται

Όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes.gr, ο δικηγόρος – ποινικολόγος, Χαράλαμπος Αποστολίδης, όταν ο δράστης ή οι δράστες συλληφθούν και οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, τότε, υπάρχουν δύο πλέγματα διατάξεων που εφαρμόζονται.

Το πρώτο είναι από τον ποινικό κώδικα όπου «μιλάει» για παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικής ή προφορικής συνομιλίας και, επιπλέον, απαγορεύει οποιαδήποτε φωνητική λήψη ή λήψη εικόνας χωρίς συναίνεση. Σε αυτήν την περίπτωση, αν ο δράστης επιλέξει να χρησιμοποιήσει το υλικό που έχει καταγράψει παράνομα, χωρίς συναίνεση του θύματος, τότε προβλέπονται ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα και κάθειρξη έως δέκα ετών.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Αποστολίδης, ακόμη και στην περίπτωση που δόθηκε η συναίνεση του θύματος για τη βιντεοσκόπηση π.χ. της σεξουαλικής πράξης, αν αφορά προσωπικές στιγμές και προσωπικά δεδομένα του θύματος, με τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται να τα εμφανίσει κάποιος οπουδήποτε, όπως για παράδειγμα να τα δημοσιεύει στο διαδίκτυο. Σε αυτήν την περίπτωση, προβλέπονται ποινές και είναι πλημμέλημα που τιμωρείται έως πέντε χρόνια φυλάκισης.

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.

• Να μην μοιράσουν – αποστείλουν άλλο τέτοιο υλικό
• Να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια από άτομα εμπιστοσύνης, ειδικούς (π.χ. Ψυχολόγους) ή την οικογένεια
• Να μην διαγράψουν τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλίες, e-mail κ.λπ.)
• Να διακόψουν κάθε επικοινωνία, «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη και
• Να αναφέρουν το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές (ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).

Επίσης είναι σημαντικό στο διαδίκτυο να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

• Κάνουμε φίλους μόνο όσους γνωρίζουμε καλά
• Δεν ανταγωνιζόμαστε για το ποιος θα κάνει τους περισσότερους φίλους,
• Διατηρούμε τον έλεγχο στις πληροφορίες που αναρτούμε στα social media
• Ορίζουμε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου και ασφαλείας των λογαριασμών μας
• Αποφεύγουμε αναρτήσεις μέσα από τις οποίες δηλώνεται η τοποθεσία που κινούμαστε
• Ποτέ δεν κάνουμε chat με κάποιον που δε γνωρίζουμε
• Προσέχουμε τις κινήσεις μας στην κάμερα, ενώ αν δεν την χρησιμοποιούμε καλό είναι να την καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο
• Σκεφτόμαστε πολύ πριν δημοσιεύσουμε κάποια εικόνα ή κάποιο video, σεβόμενοι πάντοτε και τα προσωπικά δεδομένα των φίλων μας.

Επίσης, σε 24ωρη βάση λειτουργεί επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού της Αστυνομίας με ειδική γραμμή καταγγελιών και επικοινωνίας το 11188, όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν και να συνομιλήσουν με το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. για να πραγματοποιήσουν μία καταγγελία ή να ζητήσουν περισσότερες διευκρινήσεις για κάτι που τους προβλημάτισε κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM