Μαρουσάκης: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» επαναφέρει τον χειμώνα στη χώρα μας

Μαρουσάκης: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» επαναφέρει τον χειμώνα στη χώρα μας Facebook Twitter
Πηγή: Pixabay.
0

Επιστρέφει ο χειμωνιάτικος καιρός μετά το «ανοιξιάτικο διάλειμμα» σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε για «διαδοχικές κακοκαιρίες» μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με όσα σημειώνει σε ανάρτησή του, «η κίνηση αερίων μαζών από βορρά προς νότο, θα επαναφέρει και πάλι τον χειμώνα στη χώρα μας». Όπως προσθέτει, «αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η ανάπτυξη του "Ωμέγα εμποδιστή" προς τη δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη».

«Στην ουσία πρόκειται για μία έξαρση του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζορών (Αζορικός αντικυκλώνας) ο οποίος με την ανύψωσή του σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη θα προσπαθήσει να εμποδίσει την από δυσμάς προς ανατολάς κίνηση των κακοκαιριών προερχόμενες από τον βόρειο Ατλαντικό οι οποίες στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό κινούνται πιο βόρεια και στην συνέχεια ολισθαίνουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού φτάνοντας μέχρι και την περιοχή μας παρασύροντας ταυτόχρονα στο διάβα τους και πολικές αέριες μάζες» εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Η εν λόγω ανάλυση αποτυπώνεται στον πρώτο χάρτη που παραθέτει «όπου με την μπλε καμπύλη διακρίνουμε το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών που στην ουσία στο εσωτερικό του εμφανίζει υψηλή βαρομετρική πίεση (καλός καιρός), με το γράμμα "Χ" τις κακοκαιρίες που αναμένεται να ολισθήσουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού και με τις μπλε αποχρώσεις τις πολικές αέριες μάζες έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στη μέση ατμόσφαιρα».

«Μετά λοιπόν και από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα, η συνέχεια μας επιφυλάσσει διαδοχικές κακοκαιρίες που θα φέρουν αρκετές βροχές στα πεδινά αλλά και πολλά χιόνια στα βουνά μας βοηθώντας στη σωστή λειτουργία των χιονοδρομικών κι όχι μόνο» εκτιμά ο κ. Μαρουσάκης. 

Στη συνέχεια, αναφέρεται στον δεύτερο χάρτη όπου αποτυπώνεται η ανάλυση του μετεωρολογικού δορυφόρου. 

«Μπορούμε να δούμε τα βαρομετρικά χαμηλά με το γράμμα "Χ" που έχουν σχηματιστεί και οργανωθεί στην περιοχή της Ιταλίας και θα αρχίσουν να μας επηρεάζουν από αύριο και από τα δυτικά. Τα βαρομετρικά αυτά χαμηλά όπως έχουμε σημειώσει στον παραπάνω χάρτη συνοδεύονται και από μέτωπα κακοκαιρίας όπου το ψυχρό μέτωπο (μπλε καμπύλη) είναι αυτό στην ουσία που θα μεταφέρει και τις ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας οδηγώντας τον υδράργυρο σε σταδιακή πτώση» σημειώνει. 

«Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των βροχοπτώσεων (μπλε αποχρώσεις) μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας περίπου. Μέχρι τότε θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο κύματα κακοκαιρίας που θα απασχολήσουν τη χώρα μας το ένα μέσα στο Σαββατοκύριακο και το δεύτερο από την Δευτέρα μέχρι και τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας το οποίο δείχνει να είναι και ισχυρότερο ικανό να δημιουργήσει και προβλήματα».

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μαρουσάκης αναφερόμενος στο δεύτερο μισό του μήνα γράφει ότι «δε θα αποτελούσε έκπληξη αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα βλέπαμε τα χιόνια να "χτυπούν" την πόρτα και της Αττικής».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ