Μαρινάκης: «Επιθυμία Παππά και Τσίπρα» να μετάσχει ο Καλογρίτσας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Μαρινάκης: «Επιθυμία Παππά και Τσίπρα» να μετάσχει ο Καλογρίτσας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες Facebook Twitter
0

Ήταν επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά να μετάσχει ο Χρήστος Καλογρίτσας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το 2016, είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταθέτοντας στο ειδικό δικαστήριο. 

«Το ραντεβού με τον κ. Καλογρίτσα μου το έκλεισε ο κ. Παππάς. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον Κώστα Αρβανίτη, να τρέξουν τον σταθμό και να έχουν έτσι ένα μέσο φιλικά προσκείμενο προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», κατέθεσε ο επιχειρηματίας στο ειδικό δικαστήριο, στην υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες που κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας και ο Χρήστος Καλογρίτσας. 

Η πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα, ρώτησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη εάν η επέμβαση του κ. Παππά στο εγχείρημα εκπορευόταν από την τότε κυβέρνηση. 

«Η επιθυμία να φτιαχτεί αυτό το κανάλι ήταν μια επιθυμία του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για να έχουν αυτό τον σταθμό. Ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε κανένα λόγο είχε τη δουλειά του σπρώχτηκε σε αυτό το εγχείρημα», απάντησε ο επιχειρηματίας. 

Πρόεδρος: Από πού το συμπεραίνετε αυτό;

Μαρινάκης: Όλη αυτή η διαδικασία για να μου ζητήσουν αυτή τη βοήθεια έγινε από τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Πολλές φορές μου έλεγε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα και ότι πράττει ανάλογα.

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι είχατε συναντηθεί με τον κ. Παππά και στο γραφείο σας και αλλού… 

Μαρινάκης: Στο γραφείο μου είχα μια συνάντηση επίσημη με τον κ. Παππά, έγινε μετά τον διαγωνισμό. Όσον αφορά άλλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Συζητάγαμε για τον Πειραιά, τον διαγωνισμό, κ.λπ.

Πρόεδρος: Τι έγινε στη συνάντησή σας με Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Ήρθε στο γραφείο μου και μου εξέφρασε την επιθυμία του και την επιθυμία της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη φάση του σταθμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο και ότι θα μπορούσε να δώσει και λανθασμένα μηνύματα και σε άλλους καναλάρχες. Θεώρησα ότι δεν θα έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο δεν το είχα στο μυαλό μου. Αλλά εκτός αυτού θεώρησα ότι δεν είναι σωστό για μένα να εμπλακώ στη διαδικασία.

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας σας είπε πως αποφάσισε να μετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό;

Μαρινάκης: Θεωρώ ότι πιέστηκε. Ή ο κ. Παππάς ή ο κ. Τσίπρας ή άλλοι άνθρωποι από την κυβέρνηση του ζήτησαν να το πράξει. Θεώρησα ότι πιο πολύ το έκανε για αυτούς και όχι για τον εαυτό του.

Πρόεδρος: Και στο παρελθόν είχε εμπλακεί όμως με εκδόσεις…

Μαρινάκης: Ναι με εκδόσεις, όχι με κανάλια. Η κουβέντα μας πάντως τότε (με τον κ. Καλογρίτσα) περιορίστηκε μόνο στο ποσό της πρώτης δόσης.

Πρόεδρος: Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση αφού ο κ. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελαν αυτό το κανάλι από τον Καλογρίτσα γιατί δεν προσπάθησε να τον βοηθήσει;

Μαρινάκης: Προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δεν μπόρεσαν. Είδε εμένα ο κ. Καλογρίτσας, τον Κοντομηνά…

Πρόεδρος: Ζητούσε 48ωρη προθεσμία και απερρίφθη. Γιατί;

Μαρινάκης: Αν δίνανε και άλλη προθεσμία θα δημιουργούσαν προβλήματα και με τους άλλους καναλάρχες. Θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα που προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Μετά το τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, μεταξύ αυτών και η περίεργη δήλωση του κ. Σαββίδη που είπε ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία σαν λαγός αν θυμάμαι καλά. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση και τους βοήθησε. Άρα το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση δεν έγινε και τίποτα γιατί και ο επόμενος είχε καλές σχέσεις μαζί τους.

«Είχε έρθει σε εμένα μετά από υπόδειξη του Παππά»

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πώς θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στην Δημοκρατία στον τόπο μας». 

Ερωτηθείς από την εισαγγελέα της έδρας, Όλγα Σμυρλή, πώς κατάλαβε αυτά που ανέφερε και εάν του αποκάλυψαν ευθέως τα σχέδια στα οποία αναφέρθηκε, ο επιχειρηματίας απάντησε: 

«Το πρώτο στάδιο είναι από πληροφορίες, το δεύτερο από τον ίδιο τον κ. Παππά και το τρίτο με τα ίδια μου τα μάτια. Είδα τον κ. Αρβανίτη να συζητά για το πώς θα προετοιμάσει τον σταθμό, ο άνθρωπος δούλευε πάνω στον σχεδιασμό του σταθμού. Φιλικά προσκείμενος δημοσιογράφος, ο οποίος μετά έγινε υποψήφιος ευρωβουλευτής...». 

Εισαγγελέας: Τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας;

Μαρινάκης: Ότι έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία και με βοηθάνε οι άνθρωποι να το πράξω. Έβλεπες έναν άνθρωπο που είχε μια άλλη δουλειά και προσπαθούσε να βρει αυτά τα χρήματα, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο και είχε έρθει σε εμένα μετά από υπόδειξη του κ. Παππά.

«Πιστεύω ότι του είπαν κατέβα και θα σε βοηθήσουμε»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Όταν σου ζητεί ο κ. Παππάς να δεις τον Καλογρίτσα να δεις αν μπορείς να τον βοηθήσεις, θεώρησα σωστό να τον δω και από ευγένεια και του απάντησα αμέσως».

Ο επιχειρηματίας δήλωσε πως θεωρούσε σωστό τον διαγωνισμό, επειδή «σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα 4 κανάλια ήταν αρκετά. Θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα». 

Κάθε επιχείρηση και ειδικά ΜΜΕ, δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη, υπογράμμισε. «Στη χώρα μας είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό», συμπλήρωσε. «Εμείς αποκτήσαμε το Mega και τότε με τον covid η κυβέρνηση έδωσε σε όλα τα ΜΜΕ χρήματα για τη διαφήμιση. Εμείς τα επιστρέψαμε τα χρήματα αυτά. Τα κριτήρια για το τι θα πάρει το κάθε ΜΜΕ ήταν λανθασμένα. Επιστρέψαμε 1,3 εκατ. γιατί δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία και τη θεωρούσα και λάθος», ανέφερε ακόμη. 

Ερωτηθείς από τον αναπληρωματικό εισαγγελέα έδρας, Δημήτρη Ασπρογέρακα, εάν ήταν πλάνο του κ. Καλογρίτσα να μετάσχει στον διαγωνισμό, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Του είπαν να κατέβει, του είπαν κατέβα και θα σε βοηθήσουμε. Αυτό πιστεύω».

Γιάννης Μαντζουράνης (συνήγορος Παππά): Είπατε ότι θεωρείτε πως δεν ήταν σωστό ηθικά και πολιτικά έντιμο, αλλά δεν ήταν και έγκλημα. Διαπιστώσατε κατά την διάρκεια του διαγωνισμού από την αρχή έως το τέλος κάποια παρατυπία ή παρανομία;

Μαρινάκης: Όχι, θεωρούσα μάλιστα ότι ήταν πολύ σωστό να γίνει ο διαγωνισμός για τέσσερα κανάλια.

Μαντζουράνης: Δεχθήκατε κάποια πίεση από τον κ. Παππά όταν δεν δεχθήκατε να δανείσετε τον κ. Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Όχι.

Μαντζουράνης: Συναντήσατε τον κ. Κοντομηνά; Ήταν με προτροπή του κ. Παππά;

Μαρινάκης: Τον συνάντησα, αλλά δεν το θυμάμαι.

Ανδρέας Λοβέρδος (συνήγορος κ. Καλογρίτσα): Ο κ. Παππάς ρωτούσε τον πρωθυπουργό για όποιο ζήτημα είπατε; Επιφυλάσσονταν δηλαδή;

Μαρινάκης: Μου έλεγε ότι θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα και θα επανέλθω. Το θεωρώ σωστό αυτό για τον κ. Παππά γιατί θα έπρεπε να τα μεταφέρει στον πρωθυπουργό.

Λοβέρδος: Σας ανέφερε ότι ήταν γνώστης ο κ. Τσίπρας αυτού του ραντεβού σας με το κ. Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε αν μπορώ να βοηθήσω…

Λοβέρδος: Αναφέρατε το όνομα του κ. Αρβανίτη;

Μαρινάκης: Ναι, τον είδα στο Μέγαρο Μαξίμου και έλεγε ότι προετοιμάζει το κανάλι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδιο στην Κέρκυρα με την κόρη του Νίκου Πλακιά και τον πρωθυπουργό: Φώναξε «δικαιοσύνη» - Την απομάκρυνε η ασφάλεια

Ελλάδα / Επεισόδιο στην Κέρκυρα με την κόρη του Νίκου Πλακιά: Φώναξε «δικαιοσύνη» για τα Τέμπη και απομακρύνθηκε από την ασφάλεια Μητσοτάκη

Η αδελφή των διδύμων Χρύσας και Θώμης που σκοτώθηκαν στα Τέμπη θέλησε να διαμαρτυρηθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα, όπου η φοιτήτρια σπουδάζει
NEWSROOM