Μακρόνησος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων

Μακρόνησος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων Facebook Twitter
1

Το ΥΠΕΝ ξεκίνησε την Τετάρτη την κατεδάφιση των 22 αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο, ενώ όπως έκανε γνωστό οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν.

Η πρώτη μπουλντόζα μπήκε σε αυθαίρετη κατοικία, και κτίσματα πέριξ αυτής, στην ανατολική πλευρά του νησιού, λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Ενώ, μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, θα έχουν κατεδαφιστεί όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν σε παλαιές και νεότερες κατοικίες, ορισμένες εξ΄ αυτών κτισμένες πάνω σε πρώην κτίρια στρατώνων του ιστορικού νησιού. «Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι «τον Αύγουστο του 2019, όλο το νησί χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος».

Μακρόνησος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων Facebook Twitter

Όπως είπε, «οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι». Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις δεν θα περιορισθούν στη Μακρόνησο, καθώς στόχος είναι να προκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, καθώς επίσης και ορισμένα δασικά κτίσματα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη Γλυφάδα.

 

Μακρόνησος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων Facebook Twitter


Μακρόνησος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων Facebook Twitter


Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, ο εν λόγω διαγωνισμός, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κηρυχθεί άγονος. Υπενθυμίζεται τέλος, ότι με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του ΥΠΕΝ, δίδεται η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τις πολύ βαριές αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5». Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να τακτοποιούν τα ακίνητά τους για 5 μόνο έτη έκτοτε, με προσαυξημένα ποσά κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης. Απαρέγκλιτα τηρείται η «κόκκινη» γραμμή του 2011».

Μακρόνησος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων Facebook Twitter

Σημειώνεται τέλος, ότι στην πράξη κατεδάφισης στη Μακρόνησο παραβρέθηκε κλιμάκιο της διεύθυνσης σώματος επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, του τμήματος δόμησης και κατεδαφίσεων του ΥΠΕΝ, στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού και η δήμαρχος Κέας.


ΣΥΡΙΖΑ: Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας μας

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας μας για την αποκατάσταση του ιστορικού συμβόλου της Μακρονήσου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», τόνισαν σε από κοινού δήλωσή τους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ο τέως υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο νησί από το ΥΠΕΝ.

Μακρόνησος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων Facebook Twitter

«Η πολιτεία και εμείς, όλοι μαζί, οφείλουμε να προστατεύσουμε το ιστορικό μνημείο της νήσου και, κατ' επέκταση να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη, ώστε όσα μας χώρισαν στο παρελθόν να μην επαναληφθούν ποτέ», αναφέρουν οι δύο πρώην υπουργοί.

«Ολοκληρώνεται σήμερα μία πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλού συμβολισμού», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, και υπογραμμίζεται ότι «παρά τη σχετική καθυστέρηση, και σε συνέχεια ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα, το προηγούμενο διάστημα, τα αυθαίρετα κτίσματα της Μακρονήσου κατεδαφίζονται, εννέα μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης του τότε υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, για τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων της νήσου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο θρυλικός πιλότος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος σε ηλικία 102 ετών

Ελλάδα / Πέθανε ο θρυλικός πιλότος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνος Χατζηλάκος σε ηλικία 102 ετών

Ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αρχαιολογικός χώρος ;Στον ψηφιακό χάρτη της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με τα προς υλοποίηση αιολικά πάρκα στη χώρα, η Μακρόνησος είναι απ' άκρη σ' άκρη γεμάτη αλλά μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ σε αντίθεση με τη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος που κι αυτή βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο. Με άλλη νομοθετική διάταξη τα αιολικά πάρκα επιτρέπονται να χωροθετούνται σε καμένες εκτάσεις ακόμα κι αν αυτές έχουν κριθεί αναδασωτέες.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ