Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος των self test για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά και το σταδιακό και με μέτρα άνοιγμα της αγοράς.

 

Παράλληλα και παρά επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο ΕΣΥ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων όταν θα  μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

 

Χθες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από επτά εβδομάδες. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηροτήτων πως τα δεδομένα θα εξεταστούν την επόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.

 

Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 ή 12 Απριλίου

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα κυβερνητικά στελέχη επιθυμούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου ωστόσο διαμηνύουν πως δεν θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα χρόνο, φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.

 

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα και οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα τα διαθέσιμα δεδομένα. Ανάλογα με αυτά αναμένεται να προκρίνουν είτε το click away είτε το click in shop είτε περιορισμό του αριθμού των καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων. Παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

 

«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο», διαμήνυσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης την Παρασκευή. «Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία».

 

Εντός Απριλίου το άνοιγμα της εξωτερικής εστίασης;

 

Άνοιγμα της εξωτερικής εστίασης τον Απρίλιο «έδειξε» ο Άκης Σκέρτσος. «Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ακόμα έναν παράγοντα που θα βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της πίεσης από την πανδημία και αυτός είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους» τόνισε και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση.

 

Σχολεία

 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε αναλυτική πρόταση στην επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε εχθές για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου και δήλωσε έτοιμο για την έναρξη των δια ζώσης μαθήματα, όποτε αυτό καταστεί δυνατό και επισήμανε ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», παρόλο που η χθεσινή επιτροπή δεν κατέληξε σε αποφάσεις και εισηγήσεις, μια σκέψη που έπεσε στο τραπέζι είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με την προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ κατά του κορωνοϊού.

 

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα

 

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
 

Η κ. Ζαχαράκη μιλώντας στο Mega ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τότε, υπάρχει μια πιλοτική επανεκκίνηση με το Ισραήλ, ενώ σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. Ακόμα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου ενόψει καλοκαιριού και σημειώνει ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό και μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά.