Κορωνοϊός: Φόβοι για τον τουρισμό λόγω των lockdown στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον τουρισμό λόγω των lockdown στην Ευρώπη Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Δυσοίωνες φαίνεται πως είναι οι προβλέψεις για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, με τους αναλυτές να εκφράζουν τον προβληματισμό τους,  για την πορεία της οικονομίας των κρατών - μελών στην Ευρωζώνη που έχουν πληγεί από την πανδημία της covid-19.

Η επαναφορά των περιορισμών για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και πιθανόν η Γερμανία, τροφοδοτεί τις ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει άλλη μια απογοητευτική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, εφόσον οι εμβολιασμοί δεν επιταχυνθούν αρκετά ώστε να επιτρέψουν τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η Γαλλία επέβαλε ένα νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων στο Παρίσι και σε πολλές άλλες περιοχές την Παρασκευή το βράδυ, καθώς παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα μόλυνσης. Η Ιταλία ανακοίνωσε νέο lockdown κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει αρκετούς αναλυτές των Goldman Sachs, της Barclays, της ING και της Berenberg να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σε πλήρη αντίθεση με τις εμφανώς καλύτερες προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, αναφέρει η «Καθημερινή».

«Μέχρι τώρα είχαμε στηρίξει τις προβλέψεις μας για την Ευρωζώνη, υποθέτοντας ότι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lockdown θα λάβει χώρα τον Μάρτιο», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. «Λοιπόν, πλέον μπορούμε να το ξεχάσουμε». Οπως είπε, η ING αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 1,5% το πρώτο τρίμηνο, έχοντας προηγουμένως προβλέψει πτώση 0,8%.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg, από την άλλη, εκτίμησε ότι κάθε μήνας σε lockdown θα στερεί 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ο ίδιος υποβάθμισε την πρόβλεψή του για φέτος από 4,4 σε 4,1%, υποθέτοντας καθυστέρηση ενός μηνός για να ανοίξει ξανά η οικονομία της περιοχής.

«Φυσικά, οι κίνδυνοι παραμένουν», δήλωσε η Νάντια Γκάρμπι της Pictet Wealth Management. «Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ε.Ε. να επιταχύνει τους εμβολιασμούς τον Απρίλιο και τον Μάιο», εξήγησε.

Το πρόβλημα στην Ευρώπη με τα εμβόλια

Μόνο περίπου 12 άτομα ανά 100 στην Ε.Ε. έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, σε σύγκριση με το 37% στις ΗΠΑ και το 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το δείκτη των F.T. Η πρόοδος των ευρωπαϊκών εμβολιασμών παρεμποδίστηκε από προβλήματα εφοδιασμού και το φιάσκο με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς αρκετές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου την περασμένη εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί για αρκετούς ακόμη μήνες, αυτό θα οδηγούσε σε «ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι», με ό,τι αυτό σημαίνει για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, προειδοποιώντας για πλήγμα 2-3 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι οικονομολόγοι της Barclays δήλωσαν από την πλευρά τους πως αναμένουν να αρθούν οι περιορισμοί της Ευρώπης στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, «κάτι που θα αποδυναμώσει την εγχώρια ζήτηση και κατά συνέπεια τις εισαγωγές».

Αν και διατήρησαν την πρόβλεψή τους για φέτος στο 3,9%, μείωσαν την πρόβλεψή τους για το επόμενο έτος από 5,3 σε 4,3%.

Αν και πολλοί αναλυτές κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες τους για την Ευρωζώνη, οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι τελικά θα ανακάμψει έντονα μόλις αρκετοί άνθρωποι εμβολιαστούν, πράγμα που θα επιτρέψει να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί αργότερα μέσα στο έτος.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαπάτηση ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία - Η προειδοποίηση του ελληνικού προξενείου

Οικονομία / Το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί ελληνικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με συγκεκριμένο Τούρκο επιχειρηματία

Τούρκος γεννημένος στην Κομοτηνή προσεγγίζει ελληνικές εταιρείες για προμήθεια φθηνών επίπλων κήπου, παίρνει προκαταβολές και δεν στέλνει ποτέ τα εμπορεύματα
NEWSROOM
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι μέρες - Έχουν πληρώσει δύο στους τρεις

Οικονομία / Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι ημέρες - Δύο στα τρία αυτοκίνητα έχουν πληρώσει

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό 778.617.558 ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν για 4.416.897 αυτοκίνητα, ποσό που μεταφράζεται σε 66,16% των προσδοκιών της ΑΑΔΕ
NEWSROOM