Το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σύμφωνα με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

 

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αποφάσισε αρνητικά για την επανεκκίνηση του εμπορίου με τη μέθοδο του clickaway.

 

Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι η αυξημένη κινητικότητα που θα προκαλούσε το ταυτόχρονο άνοιγμα των δύο δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα, λόγω των εορτών, θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας.

 

Μετά την απόφαση για το άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων, η Επιτροπή εκτίμησε ότι η παράταση των μέτρων του lockdown θα ήταν μία πιο σοφή κίνηση επί του παρόντος.

 

Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η μείωση της διάμεσης ηλικίας κατά δύο έτη και η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών - λόγω της αυξημένης κινητικότητας τις ημέρες των εορτών -, αποτελούν επίσης σημαντικούς λόγους ανησυχίας.

 

Την ίδια ώρα το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση, παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η εικόνα ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχει αποτυπώσει ακόμα την κινητικότητα των εορτών.

 

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί η Αττική, που χθες κατέγραψε 257 νέα κρούσματα. Αυξημένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Δυτική και Ανατολική Αττική ενώ αυξητική τάση παρουσιάζει και ο Κεντρικός Τομέας.

 

Καλύτερη η εικόνα της Θεσσαλονίκης με 94 νέα κρούσματα και ρυθμό μείωσης 10-15% ανά εβδομάδα. 

 

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα