Σε καθεστώς ολικού lockdown βρίσκεται η Λέσβος, λόγω της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού που παρατηρείται στο νησί τις τελευταίες ημέρες.

 

Την ίδια ώρα, μαρτυρίες κατοίκων που επικαλείται ο ιστότοπος iefimerida κάνουν λόγο για μη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας από πολλούς επιχειρηματίες του νησιού.

 

Η κατάσταση στο νησί προκάλεσε έντονη ανησυχία τις υγειονομικές Αρχές, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εισηγηθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα μετά τα 23 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες, 12 Ιανουαρίου.

 

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά ημέρα:


5 Ιανουαρίου: 10 κρούσματα
6 Ιανουαρίου: 9 κρούσματα
7 Ιανουαρίου: 10 κρούσματα
8 Ιανουαρίου: 15 κρούσματα
9 Ιανουαρίου: 14 κρούσματα
10 Ιανουαρίου: 11 κρούσματα
11 Ιανουαρίου: 6 κρούσματα
12 Ιανουαρίου: 23 κρούσματα


Καταγγελίες για «χαλαρότητα» ως προς την τήρηση των μέτρων


«Παραμονή Χριστουγέννων η Κοινότητα της Μόριας Λέσβου προσκάλεσε ανήλικα παιδία να ψάλουν τα κάλαντα με τη συνοδεία μάλιστα του... Αϊ Βασίλη, τον οποίο υποδυόταν άτομο του κοινοτικού συμβουλίου, παρακούοντας τις κυβερνητικές εντολές» δήλωσε στο iefimerida κάτοικος του νησιού.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία που επικαλείται το δημοσίευμα, αρκετά καφενεία σε μικρά χωριά της Λέσβου ανοίγουν παράνομα με αρκετούς ηλικιωμένους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να συνωστίζονται. 

 

Τα μέτρα του αυστηρού lockdown στη Λέσβο


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα (18/01) ισχύουν τα εξής:

 

-Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
-Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
-Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τα σχολεία, τα οποία λειτουργούν κανονικά, και για την εργασία μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Τα καταστήματα τροφίμων παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 17:30.

 

Επίσης προβλέπεται

 

H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

 

H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Βορείου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.


H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Βορείου Αιγαίου για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr