Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έφερε και νέα μέτρα, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

 

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 78 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί 52, 57 και 65 κρούσματα αντίστοιχα σε κάθε 24ωρο, ενώ η εικόνα αυτή οδήγησε σε αποφάσεις για λήψη νέων μέτρων.

 

Αυτά αφορούν κυρίως τη χρήση μάσκας, περιορισμούς για τις τελετές, αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία και δομές, παράταση στην απαγόρευση για τα πανηγύρια αλλά και νέα μέτρα για τα καταστήματα της εστίασης.

 

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων μας καθημερινά», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

 

«Μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή χωρίς πανικό, αλλά με ευθύνη και κυρίως με συνέπεια, αφήνουμε πίσω τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Στόχος όλων μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μέχρι να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο, πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα και για να γίνει αυτό πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν», υπογράμμισε ακόμη.

 

Μάσκες υποχρεωτικά, παντού

 

Μετά τα δύο βήματα επέκτασης της υποχρεωτικής μάσκας το τελευταίο διάστημα- αρχικά στα σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια σε περισσότερα καταστήματα- τελικά, το μέτρο αυτό επιβλήθηκε σε όλους τους κλειστούς χώρους μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Έτσι, από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας. Εξαίρεση αποτελούν οι χώροι εστίασης αλλά και οι περιπτώσεις ατόμων για τα οποία υπάρχει ιατρική εξαίρεση, όπως για παράδειγμα όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

 

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι για το διάστημα 1-15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

 

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε ότι η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική για όλους τους χώρους στους οποίους υπάρχει κοινωνική επαφή.

 

Όριο σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες

 

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι πλέον θα υπάρχει όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών. Η απόφαση αφορά το διάστημα από τις 3 έως τις 15 Αυγούστου.

 

Ήδη, πριν από τη γνωστοποίηση αυτού του μέτρου, είχε προκληθεί ανησυχία για τα κρούσματα που καταγράφηκαν έπειτα από δύο γάμους, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Στην πρώτη περίπτωση, 16 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, ανάμεσά τους και ο γαμπρός. Στο γαμήλιο γλέντι ήταν καλεσμένοι 150 άνθρωποι, ενώ δεκάδες έχουν ήδη υποβληθεί σε έλεγχο και αναμένουν τα αποτελέσματα.

Στις Σέρρες από την άλλη, τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό έπειτα από γαμήλιο γλέντι που έγινε την περασμένη Κυριακή.

 

Πανηγύρια και νυχτερινά κέντρα

 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων.

 

Μέτρα ελήφθησαν όμως και για την εστίαση. Συγκεκριμένα, για το διάστημα 3-9 Αυγούστου υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ- εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

 

Αναστολή επισκεπτηρίων

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού ανακοινώθηκε και αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία και δομές φροντίδας.

 

Συγκεκριμένα, για το διάστημα 1-15 Αυγούστου αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, σε δομές ευάλωτων ομάδων (άστεγοι, πρόσφυγες) και σε νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός με ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για ασθενείς, συνοδούς και ιατρικούς επισκέπτες, έπειτα από τα νέα μέτρα.

 

Αλλαγές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

 

Νωρίτερα την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί νέα μέτρα και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

 

Έτσι, από το Σάββατο τα ΜΜΜ θα εκτελούν ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα, με αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων. Ήδη έχουν ανακληθεί οι άδειες του προσωπικού, έτσι ώστε να εφαρμοστεί αυτό.

 

Με τις αλλαγές αυτές στόχος είναι τις ώρες αιχμής να διαμορφωθούν στα 6 λεπτά οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό και στα 7 λεπτά στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος). Σε ό,τι αφορά στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

 

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν 

 

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είναι τα εξής:

 • Από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα.
 • Από 1η έως 15 Αυγούστου ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, σε δομές ευάλωτων ομάδων (άστεγοι, πρόσφυγες) και σε νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός με ειδική άδεια. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού.
 • Από 3 έως 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
 • Από 3 έως 9 Αυγούστου υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ- εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
 • Παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημοσίων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.
 • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31 Αυγούστου.
 • Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
 • Παράταση έως τις 31 Αυγούστου στα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
 • Έως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
 • Παρατείνεται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις, για αρνητικό PCR τεστ στον Προμαχώνα και για όσους έρχονται αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 • Από 1η έως 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.