Μέσα σε μία ημέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 99 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.613.

 

Από αυτά, τα 119 έχουν εντοπιστεί πάνω στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα 335 σχετίζονται με περιπτώσεις ταξιδιών στο εξωτερικό και 563 είναι επαφές ατόμων που ταξίδεψαν.

 

Τις τελευταίες 24 ώρες 6 άτομα έχασαν την ζωή τους και πλέον οι νεκροί στην χώρα μας ανέρχονται σε 59, με μέση ηλικία τα 71 έτη - πρόκειται για δέκα γυναίκες και 49 άνδρες. Το 95% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Διασωληνωμένοι παραμένουν 92 ασθενείς. Από αυτούς, 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Η μέση ηλικία είναι 66 έτη και το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

 

Έντεκα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και από αυτούς το 55% έχει υποκείμενα νοσήματα, με μέση ηλικία τα 66 έτη.  Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στην χώρα μας 22.437 εργαστηριακά τεστ. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προέβη σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Αθηνών. «Η προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι υψηλή προτεραιότητα», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας που προανήγγειλε εντατικοποίηση των μέτρων. 

 

Παράλληλα αναφέρθηκε στα ελπιδοφόρα αποτελέσματα από την Ακαδημία Επιστημών Κίνας για την ανακάλυψη ενός νέου πειραματικού φαρμάκου για την καταπολέμηση του ιού, που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό που έχει μέχρι στιγμή στην διάθεσή της η ανθρωπότητα. 

 

Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 441.000 περιπτώσεις και 32. 895 θάνατοι.