Συνεχίζεται με εκθετική αύξηση η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς την Τρίτη, καθώς οι επόμενες δέκα μέρες κρίνονται καθοριστικές για το αν και η Αττική θα περάσει σε lockdown.

 

Την ίδια ώρα η χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, η χώρα σε κίτρινη, κόκκινη και γκρι, με την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να έχουν μπει σε lockdown, ενώ το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ ήταν τα 2.166 κρούσματα.

 

Από αυτά τα περισσότερα, 595, για μία ακόμα φορά καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερα αυξημένα ήταν και τα περιστατικά μόλυνσης στην Αττική με το λεκανοπέδιο να καταγράφει 542. Στην εικόνα που παρουσιάζουν οι δύο αυτές περιοχές αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης και είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επ. καθηγητής, τονίζοντας ότι « στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη - με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα - οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

 

Η έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική προκαλεί πολύ έντονη ανησυχία και βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής ειδικών και κυβέρνησης από το πρωί της Τρίτης, και πριν ανακοινωθεί το νέο ρεκόρ,.

 

Εξάλλου αρκετοί ειδικοί έχουν δημόσια αναφερθεί στην επέκταση του lockdown και σε άλλες περιοχές όπως το λεκανοπέδιο. Το μεγάλο «καμπανάκι» χτύπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή ενός γενικού lockdown.

 

Αν συνεχιστεί η τάση των τελευταίων ημερών, σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα στην Αττική, δήλωσε από την πλευρά του και ο Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά είναι το lockdown στην περιοχή.

 

Συναγερμός σε Ροδόπη και Λάρισα


Επιστήμονες και κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα νέα μέτρα θα καταφέρουν να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

 

Παρά ταύτα, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα καθημερινά, ενώ εκτός από την Αττική ανησυχία επικρατεί και για τη Ροδόπη και τη Λάρισα, περιοχές που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το ολικό lockdown καθώς και σε αυτές εντοπίστηκαν την Τρίτη (3/11) αυξημένα κρούσματα και συγκεκριμένα 108 και 106 αντίστοιχα.

 

Τα κρούσματα που θα εντοπιστούν σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν αν οι συγκεκριμένες περιοχές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών και θα περάσουν στην γκρι ζώνη.