Κορωνοϊός: SOS για τους καπνιστές από τον Τσιόδρα

Κορωνοϊός: SOS για τους καπνιστές από τον Τσιόδρα Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Μήνυμα προς τους καπνιστές έστειλε ο Σωτήρης Τσίοδρας κατά τη σημερινή ανακοίνωση για τον κορωνοϊό, κάνονας σαφές ωστόσο πως «κανείς δεν είναι ασφαλής από τον ιό». 

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται σύνορα, δεν σέβεται ηλικίες αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Αυτό μας έχουν διδάξει οι προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά - δειλά, κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους δείχνουν πως καπνιστές, κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και κατ' αναλογία περισσότερες πόρτες και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους. Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας: η επιλογή είναι καθαρά δική τους» είπε ο κύριος Τσιόδρας συμπληρώνοντας πως ακόμα και υγιείς καπνιστές, χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν αυξημένη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται. 

  

Δεύτερο «καμπανάκι» μέσα σε λίγες ημέρες 

Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Τσιόδρας είχε κάνει - μετά από σχετική ερώτηση - αναφορά στους καπνιστές.  «Αντίθετα, αυτό που είναι γνωστό από ερευνητικές εργασίες είναι ότι οι καπνιστές υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο ιός. Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα», είχε πει τότε ο κ. Τσιόδρας. 

«Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό. Αυτό σας το λέω από πειραματικά δεδομένα, δεν έχω κλινικά δεδομένα από μεγάλη μελέτη», συμπλήρωσε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ