Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παραδέχθηκε ότι έχει πει ψέματα, προκειμένου να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος, στις δηλώσεις του για τις προβλέψεις του για τον κορωνοϊό.

 

Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε μια άβολη στιγμή, στην οποία δεν ήθελε να πει μια εφιαλτική πρόβλεψη- με βάση το μαθηματικό μοντέλο που έχει αναπτύξει- ο κ. Σαρηγιάννης είπε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία»:

 

«Πολλές! Έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα».

 

Μια τέτοια στιγμή ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, όταν γινόταν συζήτηση για το δεύτερο κύμα. «Εκεί αν δεν λαμβάναμε μέτρα θα είχαμε φτάσει σε πολλές χιλιάδες κρούσματα», συμπλήρωσε.

 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός τον συμβουλεύεται σε «βασικές καμπές». Η τελευταία ήταν στο τέλος του Μαρτίου, συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι παίρνει την «ευθύνη» για το lockdown στις 2 Ιανουαρίου «γιατί του έστειλα προειδοποίηση».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι αν υπάρξει τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, αυτό θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου. «Στα τέλη θα υπάρχει μια κορύφωση και θα τελειώσει σχετικά νωρίς», πρόσθεσε.

 

Σημείωσε ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν στελέχη του ιού που θα ξεπερνούν την ανοσία. «Αν μείνουμε στα στελέχη που ξέρουμε ή παρόμοια, το πλάτος της καμπύλης κορύφωσης θα είναι πιο στενό τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα κολλήσουν λιγότεροι λόγω φυσικής ανοσίας και των εμβολιασμών», εξήγησε.