Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα, με περισσότερες περιοχές να βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο».

 

Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο έφερε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα και Κιλκίς σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού όπου αναμένεται να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα, δηλαδή: 

 

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

 

- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

 

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. 

 

Σε νέους και παιδιά το 29% των κρουσμάτων

 

Την ίδια στιγμή, μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τα κρούσματα στους μαθητές. Ειδικότερα στην ηλικία 4-18 ετών τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα ήταν 4.026, ποσοστό αυξημένο κατά 21%.

 

Σε αυτή τη φάση επικρατεί στάση αναμονής, ενώ τη φετινή σχολική χρόνια τα τμήματα κλείνουν μόνο αν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

 

Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη.

 

Εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο καθολικού lockdown
 

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, με δεδομένο άλλωστε πως υπάρχουν περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που δεν έχουν έξαρση κρουσμάτων.

 

Ωστόσο βέβαιη θεωρείται η λήψη τοπικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού σε περιοχές με επιδημιολογική έξαρση, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στη θωράκιση του συστήματος υγείας ενόψει του χειμώνα και έχουν δρομολογηθεί σχετικά διάφορες διατάξεις στη Βουλή.

 

Προβληματισμός για τη στασιμότητα στους εμβολιασμούς

 

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η στασιμότητα που καταγράφεται σε νέους εμβολιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες λιγότεροι από 7.000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση, με το στόχο για την επίτευξη τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

 

Οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 6.1 εκατομμύρια αλλά στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός, καθώς η επιστροφή σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε νέα έκρηξη κρουσμάτων.