Κορωνοϊός: Mεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης- «Δυσοίωνη» πρόβλεψη για τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Mεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης- «Δυσοίωνη» πρόβλεψη για τα κρούσματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αναμένουν τις επόμενες ημέρες οι επιστήμονες, με βάση τις αναλύσεις στα αστικά λύματα.

Από τα 882 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, τα 290 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 188 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Όμως, με βάση τη συγκέντρωση του ιού στα αστικά λύματα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε για μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην ανάλυση των αστικών λυμάτων από την Ψυττάλεια. «Εδώ και τρεις ημέρες έχουμε μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα», είπε στο Mega, κάνοντας λόγο για περίπου 4 φορές πάνω από το προηγούμενο διάστημα.

«Υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθούν τα κρούσματα», είπε αναφερόμενος στην Αττική, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τη δειγματοληψία των λυμάτων «το δείγμα είναι γενικό για όλο τον πληθυσμό, ενώ τα τεστ του ΕΟΔΥ γίνονται στοχευμένα, οπότε δεν υπάρχει άμεση αναλογία των αποτελεσμάτων των λυμάτων με τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ. Απλά υπάρχει η τάση».

Από την άλλη, στη Θεσσαλονίκη, η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει τα δείγματα από τα αστικά λύματα, κατέγραψε αύξηση 500% στην παρουσία του γονιδιώματος του ιού, τις τελευταίες ημέρες.

«Οι τιμές είναι καθαρά προγνωστικές και εμφανίζονται στα κρούσματα 3-4 ημέρες μετά. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οριακά ανιχνεύαμε τον ιό στα αστικά λύματα και στις 5 Οκτωβρίου είχαμε μόνο δύο κρούσματα. Στη συνέχεια, άρχισε να ανεβαίνει», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Στις 12-14/10, οι μετρήσεις έδειξαν εκθετική εκτίναξη 300%, που αντιστοιχούσε στα χθεσινά- προχθεσινά κρούσματα. Προχθές όμως είδαμε ότι φτάσαμε στο 500%, κάτι που θα εμφανιστεί τη Δευτέρα- Τρίτη (στα κρούσματα). Με αυτά τα δεδομένα, πιθανόν να πιάσουμε τα 300 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι τα στοιχεία που δείχνουν τα λύματα δεν αντιστοιχούν μόνο στους θετικούς σε κορωνοϊό, αλλά και στους ασυμπτωματικούς. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Θωμαΐδης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα- η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας- θα φέρουν μείωση των κρουσμάτων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ