Το «πράσινο φως» για παράλληλη χορήγηση των εμβολίων για τον κορωνοϊό και για τον ιό της γρίπης έδωσαν οι επιστήμονες.

 

Όπως διευκρίνισε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν θα πρέπει να παραμεληθεί το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης. Ο εμβολιασμός της γρίπης θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες.

 

Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου

 

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι «επιβεβλημένο να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπ绬.

 

«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε, και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη ή σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης, σε σχέση με πέρυσι. Δεν απαιτείται χρονική απόσταση στα εμβόλια κορωνοϊού-γρίπης Μάλιστα, εξήγησε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορωνοϊού, της γρίπης ή οποιουδήποτε άλλου εμβολίου, όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.

 

Ποια άτομα πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη;

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

 

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 

- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

-Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

 

-Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα Χρόνια νεφροπάθεια

 

-Χρόνιες παθήσεις ήπατος Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα Σύνδρομο Down

 

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

 

-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

 

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα). Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

 

-Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

 

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

 

-Άστεγοι. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

 

Σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι ξεκίνησε στις ομάδες ανοσοκατασταλμένων και σύντομα αναμένεται η χορήγηση και στους άνω των 60 ετών. Επίσης, τόνισε ότι με το εμβόλιο mRNA της Pfizer θα γίνει η τρίτη δόση εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς «είναι το ίδιο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον αρχικό εμβολιασμό» και «έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις νέες μεταλλάξεις».

 

«Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca στην πρώτη εμβολιαστική φάση, θα κάνουν την τρίτη δόση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer», ενώ για αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson μένει να διευκρινιστεί, όπως είπε, εάν θα επαναλάβουν την τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή το Johnson & Johnson, ή με mRNA εμβόλιο, γεγονός το οποίο θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.