Νέα μέτρα περιορισμού αποφασίστηκαν για τις περιφερειακές ενότητας Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Πλέον, στις συγκεκριμένες περιοχές μεταξύ άλλων θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού- σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους- ενώ αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, για οποιοδήποτε λόγο. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.

 

Τα μέτρα αποφασίστηκαν λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, μετά τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

 

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Αναλυτικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

 

Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται έχουν τη δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, επισημαίνεται ακόμη. Στις συγκεκριμένες περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.