Κορωνοϊός: «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός» - Ποιες πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Κορωνοϊός: Δε χρειάζεται εφησυχασμός – Ποιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: GETTY IMAGES
0

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός» για τον κορωνοϊό επισημαίνουν ειδικοί, σημειώνοντας πως παρά την πτώση που δείχνουν οι δείκτες το τελευταίο διάστημα, υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

«Όλες οι δείκτες δείχνουν μία πτώση. Ο ιός αυτός, το οποίο χαρακτηρίζω σαν μία πολυσυστηματική νόσο, μολύνοντας έναν οργανισμό και βγαίνοντας από αυτόν δεν είναι ο ίδιος. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, ο καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος Χρήστος Καλλιάνος, καλώντας τον κόσμο να εξακολουθεί να φοράει μάσκα. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, καθώς όπως διευκρίνισε «δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε τον αριθμό τους ούτε την ισχύ τους».

Σύμφωνα με τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών χρειάζεται προσοχή στο θέμα της ατομικής υγιεινής καθώς τώρα όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε σε φθίνουσα πορεία.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊοό επισήμανε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μολυνθούν ξανά μετά το τρίμηνο. «Τα αντισώματα δείχνουν μία μεγάλη κορύφωση μετά τη νόσηση, ανάλογα με την ανοσολογική κατάσταση του καθενός. Μετά το τρίμηνο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθεί ξανά κάποιος».

Δεν υπάρχει ανησυχία για διασπορά στα σχολεία

Ο Νίκος Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ αναφερόμενος στην απόφαση οι μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο πλέον χωρίς τη διενέργεια self test, εξήγησε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά που μπορεί να υπάρχει μέσα στο σχολείο». Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα πλέον να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, «περνάμε στην καταγραφή των σκληρών δεικτών, όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και οι θάνατοι».

Εξηγώντας την αλλαγή στην διαχείριση της πανδημίας ο παιδίατρος σχολίασε ότι «είμαστε χαμηλά σε κρούσματα και μπορούμε να χαλαρώσουμε».

Όσον αφορά το πώς συμπεριφερόμαστε, παρά τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε ότι όταν είμαστε κοντά σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή κάποιο παιδί με πρόβλημα υγείας πρέπει να φοράμε μάσκα, να έχουμε καθαρά χέρια και να γίνεται αερισμός χώρων.

Πώς επηρεάζει την καρδιά ο κορωνοιός

«Δυνητικά ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των αρρυθμιών και στη νοσηλεία αλλά και μετά από αυτή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Καλλιάνος. Σύμφωνα με τον ειδικό, «ένα 10% πρώτης εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής οφείλονται στον κορωνοϊό και ένα 30% αυξημένης επίπτωσης σε ασθενείς με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Εξαρτάται την ανοσολογική απόκριση κάθε ασθενή. Σπανίως μπορεί να συμβεί και σε φυσιολογικές καρδιές».

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, δεν χρειάζεται πανικός. «Αν υπάρχει αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή άτυπα θωρακικά συμπτώματα μετά από τη νόσηση από κορωνοϊό, καλό είναι να επισκέπτονται οι ασθενείς τον καρδιολόγο τους».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM
Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ελλάδα / Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με τους γονείς της να ξεσπούν εναντίον του κατηγορούμενου
LIFO NEWSROOM
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ

Ελλάδα / Φωτιά στον Φενεό: «Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου»

Τα αίτια της φωτιάς στον Φενεό - Τα 5.950 από τα 11.460 στρέμματα που κάηκαν, αφορούν δασικό είδος χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά - Δείτε χάρτες
LIFO NEWSROOM