Κορωνοϊός: Αρνητικά ρεκόρ και γεμάτα νοσοκομεία - Διασωληνώνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ στην Αττική

Κορωνοϊός: Αρνητικά ρεκόρ και γεμάτα νοσοκομεία - Διασωληνώνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ στην Αττική Facebook Twitter
0

Κάθε εφημερία και χειρότερη. Αυτό λένε οι γιατροί στα νοσοκομεία αναφοράς που παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εισαγωγή νέων ασθενών με λοίμωξη covid-19.

Δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική χωρίς την απαραίτητη φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεν υπάρχει κενό κρεβάτι.

Το προσωπικό των νοσοκομείων αναγκάζεται να παρέχει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής των σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού σε απλούς θαλάμους, αναμένοντας να αδειάσει κάποια κλίνη.

Τα αρνητικά ρεκόρ της χθεσινής ημέρας

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η χώρα σημείωσε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 3.586 μολύνσεις σε 24 ώρες. Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο αποτυπώνουν και τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 1.779 νέα κρούσματα, με 699 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων.

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας είναι σκαρφαλωμένος στο 5,7% δείχνοντας ότι θα αργήσει να υπάρξει η όποια ανάπαυλα στη μεγάλη αυτή μάχη.

Πού είναι κατανεμημένα τα περιστατικά covid

Στα νοσοκομεία της Αττικής η κατάσταση είναι δραματική και οι μαρτυρίες γιατρών είναι χαρακτηριστικές. Σε τουλάχιστον δύο νοσοκομεία ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα τον ΣΚΑΪ. Το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκονται στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 50 ασθενείς με Covid-19 και 40 ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.025 ασθενείς, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ενδεικτικά, στο Σισμανόγλειο νοσηλεύονται 267 ασθενεις σε απλές κλίνες, στο Σωτηρία 210, στον Ευαγγελισμό 166, στον Ερυθρο Σταυρό 157 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο 111, στο Αμαλία Φλέμιγκ 120, στο Αττικόν 236, στο Θριάσιο 105, στο Τζάνειο 120.

Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία στις Μονάδες, μεγάλο βάρος «σηκώνουν» το Σωτηρία που νοσηλευει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.

Απο σήμερα στο σύστημα Υγείας μπαίνουν για εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομεία, το ΝΙΜΤΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός που θα δέχεται μόνο Covid περιστατικά, αναφέρει το «Πρώτο Θέμα». Επιπλέον, «ανάσα» θα δώσουν στο εξαντλημένο προσωπικό των νοσοκομείων οι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν και από χθες το πρωι παρουσιάστηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Η νύχτα ήταν δραματική»

«Ασθενείς υπάρχουν ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid. Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική» ανέφερε στο Open ο Νίκος Ορφανός προϊστάμενος μονάδας covid του Λαϊκού.

Λαϊκό Νοσοκομείο: «Ουδέποτε κατέρρευσε και ουδέποτε διακόπηκε η εφημερία»

Διαψεύδει το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» δημοσιεύματα που αναφέρουν «αναληθώς», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ότι σταμάτησε να δέχεται περιστατικά Covid-19 κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας.

«Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ "ΛΑΪΚΟ", για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια» αναφέρει, στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου και προσθέτει: «Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου - και νοσηλεύονται ως "ύποπτα" περιστατικά.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής. ΑΝΑΛΗΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡETAI ΟΤΙ ΣΤΙΣ 21:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ Ή ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες».

Στην ανακοίνωσή του, το νοσοκομείο τονίζει πως όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

«Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας όσο και στα υγειονομικά στελέχη. Και κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ