Κοροναϊός: Ένατο κρούσμα στην Ελλάδα - Το πρώτο στην Πάτρα

Κοροναϊός: Ένατο κρούσμα στην Ελλάδα - Το πρώτο στην Πάτρα Facebook Twitter
0

Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο, και νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Ο ασθενής διαγνώστηκε με τον ιό μετά από εξέταση της οποίας το δείγμα ανέλυσε το Ινστιτούτο Παστέρ και έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Το πρωί είχε ανακοινωθεί και το όγδοο κρούσμα στην χώρα μας. Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση είναι ένας άνδρας από τη Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Ελλάδα και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στη λεγόμενη «Φάση 1», δηλαδή υπάρχει ελεγχόμενη μετάδοση. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα που αφορούν αποκλειστικά σε ταξιδιώτες και επαφές τους, που ιχνηλατούνται από τις υγειονομικές αρχές.

Στη «Φάση 2» που έχουν περάσει άλλα κράτη, καταγράφεται ευρύτερη μετάδοση, ενώ υπάρχουν και άλλες οι φάσεις 3 και 4, όπου εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο η μετάδοση στον πληθυσμό. Όπως εξήγησε χθες ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν παρατηρείται απλώς μικρή εξάπλωση «ας πούμε το να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, τον φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις, λαμβάνεις και άλλα μέτρα».

Η βασική διαφορά στην επόμενη φάση θα είναι η διαχείριση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, όσοι έχουν ελαφρά συμπτώματα θα μένουν σπίτι τους, όπως παραμένουν τώρα για περιπτώσεις γρίπης, ενώ μόνο τα σοβαρά περιστατικά θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία (σ.σ οι 8 ασθενείς που νοσηλεύονται τώρα στην Ελλάδα παρουσιάζουν όλοι ήπια συμπτώματα).

«Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης έχουν τη σημασία τους αυτή τη στιγμή στη χώρα, στα μεμονωμένα σποραδικά περιστατικά που αντιμετωπίζουμε» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Για να παρακολουθηθούν τα σοβαρά περιστατικά θα πρέπει να διατεθούν ειδικοί, μονωμένοι θάλαμοι στους οποίους θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά ασθενών μαζί – ένα μοντέλο νοσηλείας που ακολουθήθηκε εφέτος σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και για την κοινή γρίπη.

Τρεις με πέντε εβδομάδες

 

«Εάν καταφέρεις να περιορίσεις το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές ανθρώπων, παραδείγματος χάριν όσων ήρθαν από το Μιλάνο, έχεις πολύ σημαντικότερο βαθμό επιτυχίας του περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα σου. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις, που είδαμε στην Ιταλία, δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3 με 5 εβδομάδες», εξήγησε ο καθηγητής.

«Θέλουμε να προλάβουμε να τελειώσει η γρίπη [...] Αν τελειώσει η γρίπη, δίνουμε περισσότερο χώρο στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί. Είμαστε περισσότερο έτοιμοι, σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγείας» είπε, εξηγώντας πως λαμβάνονται μέτρα καθ' υπερβολή ώστε να κερδηθεί χρόνος.

«Αν δεν πάρεις καθόλου μέτρα, μπορεί να έχεις πολύ γρήγορα εκατοντάδες κρούσματα, όπως έγινε στη γείτονα χώρα» είπε χαρακτηριστικά για την Ιταλία. Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η επίπτωση του καιρού: «Μπορεί να έχει μία επίπτωση ο καιρός. Δεν το ξέρουμε. Δεν είμαστε σίγουροι για αυτό. Θα το δούμε. Ξέρουμε ότι έγινε με τον ιό SARS. Τον Μάιο και τον Ιούνιο μηδενίστηκαν τα περιστατικά. Εάν συνεχίσει ο ιός να είναι παρών και το καλοκαίρι, βεβαίως και θα συνεχιστεί και η πίεση στο σύστημα υγείας, βεβαίως θα έχουμε ένα κύμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ