Κατατέθηκε η τροπολογία για το έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς αλλά και τη μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς είναι ίσο με το μισό του βασικού μισθού τους, συνολικής δαπάνης 110 εκατ. ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021 -μέχρι 30 Νοεμβρίου. 

 

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάνουν το επίδομα αναλογικά βάσει του διαστήματος που εργάστηκαν και του καιρού που ήταν εκτός εργασίας. Από το επίδομα εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα του επιδόματος.

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μπορεί να συνάπτει, συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών, με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Εμβολιασμών και την έγκαιρη διάθεση των εμβολίων στα Εμβολιαστικά Κέντρα.

 

Πιστοποιητικό νόσησης 90 ημερών

 

Στην τροπολογία συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης. Πλέον, θα έχει ισχύ 90 ημερών, ενώ εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, όπως αναφέρεται στις διατάξεις. 

 

Η συγκεκριμένη διάταξη των τριών μηνών αφορά τους 60 και άνω, τους υγειονομικούς και όσους εργαζόμενους έχουν νοσήσει. Για το γενικό πληθυσμό θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 90 ημερών, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό από κορωνοϊό ή στη νόσηση ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.