Καταπέλτης το ΕΔΔΑ για ελληνικά δικαστήρια: Αθώος έμεινε 2 χρόνια στη φυλακή - Η παράξενη υπόθεση με φυτεία κάνναβης

Καταπέλτης το ΕΔΔΑ για ελληνικά δικαστήρια: Αθώος έμεινε 2 χρόνια στη φυλακή - Η παράξενη υπόθεση με φυτεία κάνναβης Facebook Twitter
0

Την ολιγωρία των ελληνικών δικαστικών αρχών επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με υπόθεση που κατήγγειλε πολίτης.

Η υπόθεση αφορά σύλληψη και καταδίκη για καλλιέργεια κάνναβης. Ο προσφεύγων μίσθωνε το οικόπεδο που εντοπίστηκε η φυτεία και κατά την προανάκριση εξετάστηκε ως μάρτυρας και εν συνεχεία καταδικάστηκε για το αδίκημα της καλλιέργειας.

Ο πολίτης καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε 18 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ. Για δύο χρόνια παρέμεινε στη φυλακή και μετά από έφεση αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό και η απόφαση κατέστη αμετάκλητη μετά από αναίρεση του Εισαγγελέα η οποία απορρίφθηκε, όπως σημειώνει το dikastiko.gr.

Σε προσφυγή του, καταγγέλλει ότι φυλακίστηκε για δύο χρόνια και ότι η συνολική διαδικασία στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο διήρκεσε 5 χρόνια και 9 μήνες.

Στο μεσοδιάστημα άσκησε δύο αιτήσεις για αποζημίωση λόγω της άδικης φυλάκισης οι οποίες απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες. Η πρώτη επειδή ασκήθηκε πριν η απόφαση καταστεί αμετάκλητη και η δεύτερη επειδή ασκήθηκε εκπρόθεσμα.

Το ΕΔΔΑ σημειώνει ότι «ακόμη και μετά την αφαίρεση από τη συνολική διάρκεια της διαδικασίας (πέντε έτη και εννέα μήνες) της συνολικής καθυστέρησης δύο ετών και δύο μηνών που δεν μπορεί να αποδοθεί στις αρχές, η διάρκεια της διαδικασίας δεν μπορούσε να θεωρηθεί λογική. Επιπλέον, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το δικαστήριο διερεύνησε πιθανούς τρόπους για να συντομεύσει τις καθυστερήσεις λόγω αναβολών, εξετάζοντας εάν οι περιστάσεις και οι λόγοι των αναβολών θα επέτρεπαν προγενέστερη ημερομηνία».

Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «η εξέταση της υπόθεσης, στο σύνολό της και σε σχέση με τις ιδιαίτερες περιστάσεις, έδειξε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχετικά με τις διαδικαστικές προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης όπως εφαρμόστηκε ισοδυναμούσαν με υπερβολικό φορμαλισμό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί εύλογο να αναμένεται από τον προσφεύγοντα να έχει υποβάλει το αίτημα αποζημίωσής του εντός της απαιτούμενης προθεσμίας, λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας της σχετικής διαδικασίας που συνδέεται με την απόφαση αναβολής της διαδικασίας και η μετέπειτα συμπεριφορά του δικαστηρίου. Οι δικονομικοί κανόνες έπαυσαν έτσι να εξυπηρετούν τους σκοπούς της ασφάλειας δικαίου και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης και αποτελούσαν εμπόδιο που εμπόδιζε τον διάδικο να προσδιορίσει την υπόθεσή του επί της ουσίας».

Όπως τονίζει «ο τρόπος με τον οποίο οι αιτήσεις αποζημίωσης του προσφεύγοντος κηρύχθηκαν απαράδεκτες, εμποδίστηκε να εξεταστεί η απαίτησή του για αποζημίωση και συνιστούσε δυσανάλογη επιβάρυνση που βλάπτει την ίδια την ουσία του δικαιώματος σε πρόσβασης σε δικαστήριο».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ