Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην θεία ευχαριστία, δηλαδή στο τελετουργικό της θείας κοινωνίας, υποστηρίζοντας πως είναι διαφορετικό ζήτημα από το θέμα της συνάθροισης και εκεί «δεν χωρά ασθένεια». 

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «η εκκλησία θυσιάζεται, δίνεται, οι άνθρωποι της εκκλησίας κάνουν πολλές φορές τα δικά τους, όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, αλλά αυτό το πνεύμα το λειτουργικό και το εκκλησιαστικό συνεχίζει να ξεκουράζει τον άνθρωπο [...] Και αυτοί που το αρνούνται, αυτοί που κάνουν τον δύσκολο, θέατρο παίζουν και αυτοί, αν τους ψάξουμε και τους δούμε έχουν την αγωνία τους τώρα». 

 

Για την θεία κοινωνία

 

«Έχουμε την λειτουργία και την ζωή μετά την λειτουργία. Η λειτουργία είναι κάτι ξεκάθαρο, αδιαμφισβήτητο. Έχουμε δύο στοιχεία. Το στοιχείο της θείας ευχαριστίας και το θέμα της συναθροίσεως. Είναι διαφορετικά πράγματα. Στην θεία ευχαριστία δεν χωράει έκπτωση, δεν χωράει ασθένεια, αλλά δεν είναι από αυτά που συζητούνται». 

 

Για το θέμα της συνάθροισης είπε ότι σχετίζεται «με την νοημοσύνη, με την προληπτική, με την πολιτική που επικρατεί σε κάθε χώρα», προσθέτοντας πως στην Ελλάδα, «όπως είναι τα πράγματα», υπάρχει μια καλή σχέση μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας. «Πρέπει να συμβαδίζουμε σε αυτά τα σημεία». 

 

Κανένα σχόλιο και Κέρκυρα και Κουκάκι

 

Ερωτηθείς για τα περιστατικά σε Κέρκυρα και Κουκάκι απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας μόνο: «Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα να πω τίποτα, προτιμώ να τα πούμε όταν θα έχουν τελειώσει όλα αυτά». 

 

Υπενθυμίζεται πως για τα περιστατικά της Κυριακή στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Κοινωνία σε πιστούς παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγο πανδημίας αλλά και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς. 

 

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr