Χιλιάδες κεραυνούς και 30 εκατοστά χιονιού, έφερε η κακοκαιρία «Πηνελόπη», που εκδηλώθηκε στη χώρα μας για περίπου μία εβδομάδα, από την Κυριακή 25/11 έως την Παρασκευή.

 

Η «Πηνελόπη» παρουσίασε δύο μέτωπα, ένα θερμό και ένα ψυχρό.

 

Το θερμό μέτωπο της κακοκαιρίας (από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη) προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά, με θυελλώδεις νοτιάδες και συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.

 

Το ψυχρό μέτωπο που ακολούθησε, έφερε βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και στα νότια, με σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

16.200 κεραυνοί

 

Έντονη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα, όπως καταγράφτηκε από το Σύστημα Εντοπισμού Κεραυνικής Δραστηριότητας ΖΕΥΣ, με πάνω από 16.200 κεραυνούς σε διάστημα 6 ημερών.

 

Τριάντα εκατοστά χιόνι

 

Στον ψυχρό τμήμα της «Πηνελόπης» σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονόπτωσης στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θράκης.

 

Το ύψος χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά στα ορεινά της Αν. Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας, με σημαντικά ύψη χιονιού να δέχονται και τα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1500 μέτρα.

 

Καθ' όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μεγάλο κυματισμό.

 

Οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 113 χιλιόμετρα ανά ώρα στην Πεντέλη και τα 111 χιλιόμετρα ανά ώρα στη Σαμοθράκη από βόρειες διευθύνσεις, ενώ οι θυελλώδεις νοτιάδες έφτασαν τα 109χλμ/ώραα στην Απείρανθο Νάξου και τα 101.4χλμ/ώρα στον Παρνασσό. 

 

Με πληροφορίες από meteo.gr

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr