Η νέα Βαρβάκειος - Να πώς μπορεί να αναδειχθεί η αγορά στο κέντρο της Αθήνας

Η νέα Βαρβάκειος - Να πώς μπορεί να αναδειχθεί η αγορά στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Ο εξώστης στο κτίριο της Βαρβακείου Αγοράς, όπου μπορούν να εγκατασταθούν καταστήματα εστίασης
3

Με παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης στην Βαρβάκειο, η αγορά στο κέντρο της Αθήνας έρχεται να αναδειχθεί μέσα από μια μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Αθηνών με τη συμβολή της εταιρείας συμβούλων AMBIO A.E..

Η αναμόρφωση της Βαρβακείου Αγοράς και της πλατείας ακριβώς απέναντι, παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Καθημερινή» και όπως σημειώνεται έχει στόχο διατήρηση και ανάδειξη της μοναδικότητας του ιστορικού κτιρίου της αγοράς, την επαναφορά της ασφάλειας, αλλά την αξιοποίηση του τουριστικού προφίλ της περιοχής, που είναι σε ένα κομβικό σημείο.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο αναμόρφωσης της Βαρβακείου, μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα κλείσει η αγορά για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες. Εναλλακτικά, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει τμηματικά.

Για τη μελέτη αναμόρφωσης της Βαρβακείου αξιοποιήθηκαν  παραδείγματα από την παγκόσμια τάση για τέτοια πρότζεκτς όπως αυτό της κεντρικής αγοράς της Βουδαπέστης και της αγοράς του Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο. H ομοιότητα της αγοράς της Βουδαπέστης με αυτήν της Βαρβακείου είναι ότι βρίσκεται σε κεντρική τουριστική περιοχή και κατασκευάστηκε επίσης στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ανακαινίσθηκε πλήρως το 1994 και έχει τη διάταξη της γκαλερίας (γυάλινο αίθριο και καταστήματα εκατέρωθεν του διαδρόμου). Η ομοιότητα της αγοράς Μπρίξτον με τη Βαρβάκειο είναι ότι έγινε σε μια περιοχή που ήταν υποβαθμισμένη με έντονη παραβατικότητα, ενώ έχει επίσης πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Εκεί πλέον, οι επιχειρήσεις τροφίμων που διατηρούν οι ξένοι μετανάστες, μεταφέροντας γεύσεις και άλλους πολιτισμούς, λειτουργούν οργανωμένα και νόμιμα.

Η μελέτη που θα περάσει για υλοποίηση στην επόμενη δημοτική αρχή αντιμετωπίζει την κλειστή αγορά της Βαρβακείου και την πλατεία ως ένα ενιαίο σύνολο που διασυνδέεται και υπογείως για την τροφοδοσία και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το κόστος  εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεδειγμένη λύση για την υλοποίηση θεωρείται η επιλογή της ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), καθώς ήδη φέρεται να έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τον γενικό συντονισμό για τη μελέτη είχε ο επικεφαλής της ΑΜΒΙΟ Φίλιππος Πετρίδης, ενώ υπεύθυνη του έργου της μελέτης είναι η Αρτεμις Παναγιώτου.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης 

- Αφαίρεση του δώματος (κάτι σαν καπάκι) που κατασκευάστηκε το 2004 με την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας και είχε ως αποτέλεσμα την ανύψωσή της από την οδό Αθηνάς. Κάτω από αυτό το «καπάκι» υπάρχει ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα δωματίων που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται. Με την αφαίρεση του δώματος μπορούν να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να αναβαθμιστούν τα καταστήματα οπωρολαχανικών  και να δημιουργηθεί κίνηση στην εσωτερική πλευρά της πλατείας με τη λειτουργία και καταστημάτων εστίασης.

Η αξιοποίηση της εσωτερικής πλευράς της πλατείας έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλεί κίνηση στον δρόμο και δεν φέρνει σε επαφή τους επισκέπτες της αγοράς με τα οχήματα. Επίσης, έτσι δημιουργείται νοητά ένα ενιαίο πέρασμα από το αίθριο της Κεντρικής Αγοράς, που βρίσκεται απέναντι στην πλατεία, προσδίδοντας μία ενιαία ταυτότητα στα δύο σημεία. Στις δύο γωνίες της πλατείας προβλέπεται η τοποθέτηση αναδυόμενων συμπιεστών απορριμμάτων (press containers).

Η νέα Βαρβάκειος - Να πώς μπορεί να αναδειχθεί η αγορά στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

- Ενοποίηση του υπόγειου πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω από την πλατεία με το υπόγειο που βρίσκεται κάτω από την αγορά, καθώς και διάνοιξη του διαδρόμου γύρω από τα υπόγεια των καταστημάτων. Ετσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων και η αποκομιδή των απορριμμάτων, χωρίς να κλείνει ο δρόμος και χωρίς να ενοχλούνται οι επισκέπτες. 

- Δημιουργία εσωτερικού εξώστη στο κτίριο της Βαρβακείου Αγοράς, όπου πιθανώς θα μπορούσαν να εγκατασταθούν καταστήματα εστίασης.

Η νέα Βαρβάκειος - Να πώς μπορεί να αναδειχθεί η αγορά στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

- Αξιοποίηση της ταράτσας της Βαρβακείου Αγοράς, που σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Εκεί θα μπορούσαν επίσης να λειτουργούν καφέ, εστιατόρια, μπαρ.

- Στο κτίριο της κλειστής αγοράς προβλέπεται, επίσης, εκσυγχρονισμός των πάγκων και τοποθέτησή τους με τρόπο τέτοιο ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση.

Mε πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η Βαρβάκειος έχει μια αέναη σειρά οικοδομήσεων και ανακαινίσεων. Η απόφαση για να χτιστεί ελήφθη το 1874 και ολοκληρώθηκε το 1886! Ενώ πρόσφατη ανακαίνισή της ξεκίνησε το 1979 και ολοκληρώθηκε το 1996!! Δεκαεπτά χρόνια ανακαινιζόταν!Είμαι ο τελευταίος που θα πει όχι στη ροή χρημάτων στην αγορά μέσω ενός προγράμματος δημόσιας επένδυσης και μάλιστα με συνδρομή ιδιωτικών πόρων που θα αναβαθμίσουν το κέντρο αλλά μήπως δεν είναι προτεραιότητα αυτό; Μήπως προτεραιότητα είναι η εύρυθμη λειτουργία της Βαρβακείου; Πχ να μην πωλούνται κατεψυγμένα ως φρέσκα (κατεψυγμένες και αποψυγμένες γαρίδες Αργεντινής βαφτίζονται "γαρίδες Κύμης"), να τηρούνται ορθές συνθήκες υγιεινής (να μην πωλούνται κρέατα -και μάλιστα κοτόπουλα- εκτός ψυγείου και πάνω σε μελαμίνες), να γίνονται επιδιορθώσεις όπου χρειάζεται (έχουν ξεκολλήσει εδώ και χρόνια πολλά πλακάκια που κανείς δεν είναι αρμόδιος να τα επισκευάσει).Το θέμα είναι η εύρυθμη λειτουργία μιας επένδυσης. Όχι να επενδύονται συνεχώς κεφάλαια δίχως καμία μακροχρόνια επίβλεψη του πως πάει αυτή η επένδυση.