Μέσα σε λίγους μήνες, περισσότερα από 600.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

 

Σύμφωνα με την Unicef, κάθε εβδομάδα φθάνουν στο Μπαγκλαντές 12.000 παιδιά Ροχίνγκια, αρκετά εξ αυτών τραυματισμένα ψυχολογικά από τις θηριωδίες που έχουν βιώσει και έχουν δει.

 

«Η μεγαλύτερη έξοδος από την γενοκτονία της Ρουάντα το 1994»

 

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, η μεγαλύτερη κοινότητα απάτριδων στον κόσμο, αντιμετωπίζονται σαν αλλοδαποί στη Μιανμάρ, το 90% των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές. Θύματα διακρίσεων, δεν μπορούν να παντρευτούν ή να ταξιδέψουν χωρίς άδεια. Δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ο ΟΗΕ θεωρεί τις εις βάρος τους διώξεις "εθνοκάθαρση" και κατηγορεί τη Μιανμάρ ότι έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο εκτοπισμό προσφύγων στην Ασία εδώ και δεκαετίες.

 

Η εικόνες που ακολουθούν προέρχονται από την δορυφορική απεικόνιση του Planet, ο οποίος φωτογραφίζει ολόκληρη την ξηρά της γης καθημερινά. Απαθανατίζει τον προσφυγικό καταυλισμό Kutupalong και το πόσο ραγδαία εξαπλώθηκε.

 

Η φρίκη της εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια πλέον είναι ορατή και από το διάστημα

 

Η φρίκη της εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια πλέον είναι ορατή και από το διάστημα

 

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες μεταξύ 21 και 10 Νοεμβρίου, μπορείτε να δείτε την μαζική επέκταση του καταυλισμού» λέει ο Μίχα Φαρφούρ, ο οποίος αναλύει εικόνες όπως αυτή για τη Διεθνή Αμνηστία. «Μπορείτε να δείτε ότι εκεί υπήρχαν κάποτε δέντρα και βλάστηση και τώρα υπάρχουν δομές.


Ο Φαρφούρ αναφέρει ότι η ταχεία ανάπτυξη του καταυλισμού επιβεβαιώνει μια μεγάλη έξοδο από τη Μιανμάρ και δείχνει  ότι «η κατάσταση για τους ανθρώπους που διαφεύγουν είναι τόσο απελπιστική  ώστε να αναγκάσει τόσους πολλούς να φύγουν τόσο γρήγορα». 


Η Διεθνής Αμνηστία έχει στείλει ομάδες ερευνητών στο Μπανγκλαντές για να πάρουν συνέντευξη από τους πρόσφυγες, τεκμηριώνοντας τη βία και τη φρικαλεότητα που συμβαίνει τώρα σε αυτή την πλευρά του πλανήτη.

 

Πριν από λίγο καιρό μια μητέρα συγκλόνισε περιγράφοντας τον βιασμό της και το πώς είδε να πετάνε το παιδί της στις φλόγες...>>> http://www.lifo.gr/now/highlights/161632

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr