Τα επιδημιολογικά παρουσιάζουν βελτίωση και τα ενεργά κρούσματα και διασωληνωμένοι μειώνονται, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που προανήγγειλε ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης για τους πολίτες. 

 

Από Δευτέρα, στην ιστοσελίδα Covid19.gov.gr  ο καθένας θα μπορεί να παρακολουθεί τέσσερις κρίσιμους δείκτες: τον δείκτη θετικότητας σε κάθε περιοχή, τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, τηνς τάση κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα  και την πορεία εμβολιασμού με τουλάχιστον μία δόση. 

 

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται στις περιοχές που καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων είναι τα ακόλουθα: 

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί

-Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, και απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το 24ωρο. Παράλληλα θα είναι υποχρεωτική η απολύμανση των καταλόγων κατά την αλλαγή πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικών ανά τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες και το προσωπικό κατά τον χρόνο αναμονής. 

-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live party, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές και συναυλίες

-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των εννέα ατόμων τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο

-Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπονται το πολύ τέσσερα άτομα ανά τραπέζι - με εξαίρεση πολυμελείς οικογένειες (έως 6 άτομα)

-Αναστολή των οικοδομικών εργασιών

-Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων

 

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

 

Υπάρχουν περιοχές που προβληματίζουν καθώς καταγράφεται αύξηση, αντί για μείωση, του ιικού φορτίου. Αναλυτικά, τις τελευταίες πέντε ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον δήμο Ρόδου (43%), στον δήμο Μυτιλήνης (36%), στην περιφερειακή ενότητα Σύρου (50%). Εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στον δήμο Τροιζηνίας όπου τα ενεργά κρούσματα είναι σε απόλυτους αριθμούς λίγα αλλά έχουν υπερτριπλασιαστεί.

 

Τέλος, στα Χανιά υπάρχουν 213 ενεργά κρούσματα. Στις 20 Μαΐου τα κρούσματα ήταν 169 και η αύξηση είναι της τάξης του 26% μέσα σε λίγα 24ωρα.