Τους αριθμούς των ταξιδιωτικών ροών, των κρουσμάτων κορωνοϊού (εισαγόμενων-εγχώριων) και των τεστ που έγιναν για κορωνοϊό, παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην πρώτη ζωντανή ενημέρωση του καλοκαιριού για την πανδημία. 

 

Η επιδημιολογική εικόνα

 

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Ιουλίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.007 κρούσματα, εκ των οποίων 435 παραμένουν ενεργά, 1.030 έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο, 2.347 ανέρρωσαν σπίτι και 195 κατέληξαν. Έως και χθες, 12 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι. 

 

Από την 1η έως τις 19 Ιουλίου, εισήλθαν στην Ελλάδα 918.032 ταξιδιώτες εκ των οποίων οι 620.652 κατέφτασαν αεροπορικώς, οι 48.720 ακτοπλοϊκώς και οι 248.869 οδικώς. Παρότι οι ροές ήταν πολύ μεγαλύτερες στα αεροδρόμια, τα περισσότερα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στα χερσαία σύνορα.

 

Στα συνολικά 31 σημεία εισόδου της χώρας, έγιναν 127.900 τεστ σε 19 ημέρες, που σημαίνει ότι ελέγχθηκε το 13,9% των ταξιδιωτών. Από τα 127.900 δείγματα, θετικά βγήκαν τα 295. Στα αεροδρόμια έγιναν 98.884 τεστ (105 θετικά), στα λιμάνια 6.119 τεστ (4 θετικά) και στα χερσαία σύνορα 23.497 τεστ (186 θετικά).

 

Από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα, 53 παραμένουν ενεργά, 207 επέστρεψαν στις χώρες προέλευσης και 35 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στην Ελλάδα. Τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους παραμένουν σε απομόνωση. 

 

Οι χώρες με τους περισσότερους «θετικούς» τουρίστες 

 

Σε ό,τι αφορά την προέλευση των κρουσμάτων, οι πέντε χώρες από τις οποίες προήλθαν τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα είναι η Σερβία (78), η Βουλγαρία (63), η Ρουμανία (61), η Αλβανία (23) και οι ΗΠΑ (6). Συνολικά, 225 από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα προήλθαν από τις 4 γειτονικές, βαλκανικές χώρες.

 

Για τα «ορφανά» κρούσματα

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε πως η διαδικασία ιχνηλάτησης για αυτές τις περιπτώσεις δεν κλείνει έως ότου εντοπιστούν όλες οι στενές επαφές. «Εκατοντάδες έχουν μπει σε καραντίνα ως επαφές υψηλού ή χαμηλού κινδύνου», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κάτι να μας τρομάζει, δεν υπάρχει λόγος πανικού». 

 

Ο ίδιος, έκανε λόγο για κρούσματα που είναι συνδεδεμένα «είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό» με ανθρώπους που έχουν έρθει από το εξωτερικό. 

 

Αναφερόμενος δε στο θέμα των πανηγυριών, πρακτικά προεξόφλησε πως η απαγόρευση θα συνεχιστεί και τον ερχόμενο μήνα. «Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος».

 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα φαινόμενα συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης και μαζικούς πανηγυρισμούς οπαδών. «Χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά. Πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουμε διασφαλίσει. Καταδικάζουμε τα φαινόμενα. Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις όπως οι οπαδικές. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε».

 

Όσο για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, είπε ότι είναι μεν στα διαθέσιμα εργαλεία, εκτιμώντας ωστόσο πως δεν θα χρειαστούν - ούτε καν στα νησιά - αν τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κυρίως, οι κανόνες υγιεινής και η αποφυγή των συναθροίσεων, κυρίως σε κλειστούς χώρους.