«Οι ώρες είναι κρίσιμες, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα. 

 

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η χώρα μας βιώνει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών και υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές. 

 

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη ημέρα», με πολλές «ιδιαίτερα δύσκολες πυρκαγιές», εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

 

Αυτή την ώρα, υπάρχουν 40 ενεργά πύρινα μέτωπα, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, τα κύρια μέτωπα είναι στην Μεσσηνία, την Εύβοια, την Ανατολική Μάνη και την Κω, ανέφερε ο υφυπουργός και στη συνέχεια έδωσε πληροφορίες για την κάθε μία από αυτές τις φωτιές. 

 

Η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Καστανιά της Ανατολικής Μάνης εκδηλώθηκε στις 13:23 και πήρε διαστάσεις. Ακολούθησε εισήγηση για εκκένωση των περιοχών Καστανιά, Σελεγκούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά. Εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 21 οχήματα, ενώ μέχρι να νυχτώσει συνέδραμαν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. 

 

Στη Μυρτιά Ευβοίας εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι και Σηπιάδα. «Η φωτιά κινείται μεταξύ της περιοχής Χρόνια και της Λίμνης», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 35 οχήματα ενώ όσο υπήρχε το φως της ημέρας ρίψεις νερού έκαναν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. 

 

Η φωτιά στη Βασιλίτσα Μεσσηνίας πήρε γρήγορα διαστάσεις, σημείωσε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς. Σε αυτή την περίπτωση δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Άγιος Γεώργιος, Λειβαδάκια, Βασιλίτσι. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα και μέχρι να νυχτώσει συνέδραμαν 2 ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. 

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ασκληπιείο της Κω, επίσης δόθηκε εντολή εκκένωσης αυτού του οικισμού για προληπτικούς λόγους. Εκεί επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και όσο υπήρχε το φως της ημέρας έκανε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.