Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Βίντεο από drone δείχνει την τεράστια καταστροφή

Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Βίντεο από drone δείχνει καρέ - καρέ την καταστροφή Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη.

Βίντεο που τράβηξε κάμερα από drone αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά, στο Αλεποχώρι.

Καλύτερη η εικόνα σήμερα

«Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία είναι σε εξέλιξη στα Γεράνεια Όρη.

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως αύριο πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

«Σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Μιλώντας και στον «AΝΤ1», ο κ. Κολοκούρης σημείωσε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από τη δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά» είπε.

Λέκκας: «Κλιματική κρίση»

«Σε κάθε μεγάλη δασική πυρκαγιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος προβλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο περιβάλλον θα έχουμε προβλήματα με διάβρωση εδαφών, με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, με ροές εδαφών, πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία θα τροφοδοτήσουν μαζί με την καύσιμη ύλη το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα προσεκτικά με χειρουργική ακρίβεια για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και να ανακάμψει το σύστημα», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «είχαμε να κάνουμε με μία πολύ δύσκολη κατάσταση» με την φωτιά που κατέκαψε τα Γεράνεια «και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα». «Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια ιδιόμορφη περιοχή. 'Εχουμε να κάνουμε με μία απόδειξη της κλιματικής κρίσης τα γεωδυναμικά φαινόμενα έρχονται και συνδυάζονται με τις δασικές πυρκαγιές που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα. Πιστεύω πως κάηκαν 50.000 στρέμματα. H περιοχή έχει έντονο ανάγλυφο, έντονη σεισμικότητα, πάρα πολλά ρήγματα, διαβρώσιμα εδάφη, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.  Είναι η τρίτη φορά μετά την Κεφαλονιά και την Καρδίτσα που συνδυάζονται τα γεωδυναμικά με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ