Εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis -Τι αποκαλύπτουν πηγές του Εφετείου

Εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis -Τι αποκαλύπτουν πηγές του Εφετείου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ποινικές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, αναμένεται να πυροδοτήσει το πρώτο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που βρίσκεται πλέον στα χέρια των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο πόρισμα αριθμεί 3.000 σελίδες και καλύπτει το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων, για μία περίοδο από το 2006 έως το 2014.

Όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, το ογκωδέστατο πόρισμα των Ελεγκτών καλύπτει μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρείας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.

Το ογκώδες υλικό που συνέλεξαν οι Ελεγκτές, που εποπτεύονται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών.

Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες, όπου απαιτείται, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ευρήματα των ελεγκτών θα μελετηθούν από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και πολιτικά πρόσωπα από τους δέκα ερευνώμενους, «γεγονός που δρομολογεί την κλήτευση τους σε εξηγήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς ώστε να καταθέσουν ανωμοτί με ερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία».

Η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών αναμένεται να αποτελέσει το τέλος των ελέγχων για αρκετούς από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους και οι Εισαγγελείς θα ζητήσουν την αρχειοθέτηση της σχετικής δικογραφίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδόφιλος παρίστανε τον γονιό σε νεροτσουλήθρες - Είχε πάνω από 400 φωτογραφίες με μικρά παιδιά

Ελλάδα / Παιδόφιλος παρίστανε τον γονιό σε νεροτσουλήθρες - Είχε πάνω από 400 φωτογραφίες με μικρά παιδιά

Ο 42χρονος είχε πλαστογραφήσει την κάρτα εισόδου προκειμένου να μπει μέσα στο υδάτινο πάρκο - Πάνω του βρέθηκε ένα μαχαίρι 12 εκ. και στο κινητό του εικόνες με παιδιά
LIFO NEWSROOM