Εurostat: Στην Αθήνα η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης

Εurostat: Στην Αθήνα η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Αν αισθάνεστε πως η Αθήνα είναι κάπως «στριμωγμένη», δεν είναι απλά η ιδέα σας γιατί η ελληνική πρωτεύουσα είναι δεύτερη στη λίστα πόλεων της Ευρώπης με τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Παρίσι διατηρεί την πρωτιά και η Αθήνα ακολουθεί ενώ συνολικά στην δεκάδα έχει τρεις περιοχές: το κέντρο, τον δυτικό και τον νότιο τομέα της.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ σημειώνει πως το 2018, οι μεγάλες πρωτεύουσες και οι γύρω περιοχές τους με πρώτο το Παρίσι, αποτελούσαν τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές στην ΕΕ.

Εurostat: Στην Αθήνα η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης Facebook Twitter

Εurostat: Στην Αθήνα η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης Facebook Twitter

Στο Παρίσι, ζουν κατά μέσο όρο 21. 044 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (km2) της πόλης, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. 

Σύμφωνα με την Eurostat, αρκετές από τις περιοχές που περιβάλλουν το Παρίσι βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις 10 πρώτες θέσεις, όπως Hauts-de-Seine (9.371 άτομα ανά km2), Seine-Saint-Denis (6.979 άτομα ανά km2) και Val-de-Marne ( 5.774 άτομα ανά km2). 

Η δεύτερη υψηλότερη πυκνότητα στην ΕΕ καταγράφηκε στην Κεντρική Αθήνα, με 10 436 άτομα ανά km2, με τη Νότια Αθήνα (7.498 άτομα ανά km2) και τη Δυτική Αθήνα ( 7.114 άτομα ανά km2) επίσης να κατατάσσονται στη δεκάδα.

Την δεκάδα συμπληρώνουν η πρωτεύουσα της Ρουμανίας (Βουκουρέστι 7.917 άτομα ανά km2) στην τέταρτη θέση, το Βέλγιο των Βρυξελλών (7.472 άτομα ανά km2) στην έκτη θέση και η ισπανική αυτόνομη πόλη Melilla στην ακτή της Βόρειας Αφρικής (6. 050 άτομα ανά km2) στην ένατη θέση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πυκνότητα του πληθυσμού εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της χωρικής μονάδας που μελετήθηκε. Για παράδειγμα, σε πολύ λεπτομερές επίπεδο, το πιο πυκνοκατοικημένο τετραγωνικό χιλιόμετρο στην ΕΕ βρίσκεται στα νοτιοδυτικά προάστια της Βαρκελώνης, στο L'Hospitalet de Llobregat (53.119 κάτοικοι / km² το 2011).

Ακολουθεί το 18ο διαμέρισμα στο Παρίσι, όχι μακριά από τη Βασιλική της Sacré Cœur (52.218 κάτοικοι / km²) και τη Badalona στα βορειοανατολικά προάστια της Βαρκελώνης (50.287 κάτοικοι / km²).

Οι μεγάλες δασικές περιοχές και οι άγονες περιοχές στη Φινλανδία και τη Σουηδία περιλαμβάνονται στη λίστα των δέκα περιοχών στην ΕΕ με τους λιγότερους κατοίκους ανά km2 το 2018.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ