Το ΕΣΥ επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα- Ποια νοσοκομεία «αποδεσμεύονται» από τον κορωνοϊό

Το ΕΣΥ επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα- Ποια νοσοκομεία «αποδεσμεύονται» από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Η επιδημιολογική εικόνα, όπως και η εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, επιτρέπουν στα νοσοκομεία της χώρας να αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

 

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, αλλά συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.Την τελευταία εβδομάδα- σε σύγκριση με την προηγούμενη- μειώθηκε κατά περίπου 11% ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Επίσης, συνέχισε η μείωση των νέων εισαγωγών, ενώ τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα.

 

Έτσι, το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας επικαιροποίησε το σχέδιο για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα «κανονικής εφημερίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

 

«Την Κυριακή ξεκινάει σταδιακά και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, γιατί σταματάει η εφημερία του Ερρίκος Ντυνάν. Άρα σε ό,τι αφορά το Σισμανόγλειο θα δοθούν και οι κλίνες non Covid. Κάποιες κλίνες ΜΕΘ που είχαν χρησιμοποιηθεί για περιστατικά Covid, θα αποδεσμευτούν και θα ξεκινήσουν και τα χειρουργεία», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα (24/5), «θα δοθούν κάποιες κλίνες για περιστατικά non Covid στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι ώστε και ο Ερυθρός, το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, να ξεκινήσει σιγά- σιγά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία, αποδεσμεύοντας ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες κλίνες Covid και κλίνες εντατικής θεραπείας για non Covid περιστατικά», συνέχισε ο υφυπουργός και εκτίμησε ότι το «πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και η επαναφορά του Νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο».

 

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν 22 επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας- που ήταν σε χρήση για COVID-19- σε non Covid περιστατικά. Ταυτόχρονα και το Νοσοκομείο Παμμακάριστος σιγά-σιγά θα ξεκινήσει να επιστρέφει στην κανονικότητα. «Ελπίζουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου όλα να έχουν επιστρέψει», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Την ίδια στιγμή θα αποδεσμεύονται και κλίνες Covid και non Covid από τον ιδιωτικό τομέα, που υποστήριζε τις ημέρες της εφημερίας τις λειτουργίες των νοσοκομείων που διαχειρίζονταν αποκλειστικά περιστατικά Covid.

 


Σε ό,τι αφορά στα χειρουργεία, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι παραμένει ο περιορισμός έως 80%, αλλά «τα χειρουργεία προγραμματίζονται πλέον και διεξάγονται με βάση τις λίστες αναμονής που υπάρχουν και τις δυνατότητες πλέον που αποκτούν ξανά τα Νοσοκομεία προκειμένου να διαχειριστούν περιστατικά χρόνια και όχι έκτακτα ή επείγοντα, τα οποία αντιμετωπίζαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM