Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις της για τα όρια ηλικίας των πολιτών στους οποίους θα πρέπει να χορηγείται από εδώ και πέρα η πρώτη δόση εμβολίου AstraZeneca

 

Προ δύο μηνών η Εθνική Επιτροπή είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που παρατηρείται με το εμβόλιο της AstraZeneca.  Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία, σε ηλικίες άνω των 30 ετών, εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεωδορίδου. 

 

Τον Απρίλιο του 2021 καταγράφονταν 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30 -59 ετών από κορωνοϊό (σ.σ κατά μέσο όρο) όπως σημείωσε η ίδια.

 

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία

 

Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιο στην δεύτερη δόση, μόλις 1,3 περιστατικά άνα ένα εκατομμύριο δόσεων εμβολίων. 

 

Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. 

 

Η Δρ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως το πρόγραμμα μείξης της πρώτης δόσης ενός εμβολίου με τη δεύτερη δόση ενός άλλου (το λεγόμενο mix & match) ναι μεν έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε κάποιες χώρες, αλλά δεν είναι γνωστό σε βάθος χρόνου ποιο θα είναι το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού. «Πιθανόν να είναι και άριστο, αλλά στη συγκεκριμένη στιγμή είναι ένα ερωτηματικό να κάνουμε έναν συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες - «περισσότερες αλλά όχι σημαντικές.»

 

Συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. 

 

Περνώντας στο ζήτημα της γονιμότητας και των εμβολιασμών, η Δρ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε, για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί, πως κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ούτε έχει αυξήσει την συχνότητα των αποβολών.

 

Διεθνείς επιστημονικοί φορείς συστήνουν τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA κατά την κύηση και ως προς την χρονική στιγμή του εμβολιασμού και αυτών των παρεμβάσεων που γίνονται με την μεταφορά ωαρίων ή τους δότες σπέρματος, τονίζεται πως μεταξύ του εμβολιασμού και της όποιας τέτοιας ενέργειας απαιτείται ένα διάστημα μόλις επτά ημερών.