AΥΡΙΟ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Eυθύνες σε ελληνικές Αρχές και ΜΜΕ για τα επεισόδια στον Πειραιά

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Eυθύνες σε ελληνικές Αρχές και ΜΜΕ για τα επεισόδια στον Πειραιά Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

Με ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές Αρχές και ΜΜΕ για τα χθεσινά επεισόδια στον Πειραιά και καλεί όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:


Οι ευθύνες...


Χθες, 30/03/2016, σημειώθηκαν επεισόδια στον Πειραιά μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων, με την δυσάρεστη κατάληξη τραυματισμένων σε το νοσοκομείο. Τα ΜΜΕ έσπευσαν, και πάλι, να καλύψουν το γεγονός... Λυπούμαστε πολύ για αυτό το άσχημο συμβάν και ευχόμαστε καλή και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματισμένους. Ευχόμαστε, επίσης, να είναι το τελευταίο.
Τέτοιες όμως εκρηκτικές αντιδράσεις, προφανώς υποδηλώνουν ένα πρόβλημα. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα, ποιες είναι οι ευθύνες, ποιες είναι οι προτάσεις; χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση εφ'ολης της ύλης.


Για άλλη μια φορά, υπονοείται ότι το πρόβλημα είναι και δημιουργείται από τους πρόσφυγες. Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι πρόσφυγες; αυτοί που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους και την χώρα τους για να γλιτώσουν την ζωή τους; αυτοί που έχουν περάσει χίλιους κινδύνους και τώρα βρίσκονται πεταμένοι ανά χιλιάδες στο δρόμο; Χωρίς ενημέρωση, χωρίς παρουσία υπευθύνων, χωρίς αξιοπρέπεια; Μήπως το πρόβλημα πηγάζει από αλλού;

Μήπως το πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη επίσημης, έγκυρης και σωστής ενημέρωσης για τις δυνατότητες και τις επιλογές που έχουν; Μήπως το πρόβλημα είναι οι κακόβουλες φήμες που διαδίδονται και σπέρνουν την αντιπαράθεση μεταξύ ταλαιπωρημένων και απελπισμένων ανθρώπων; Το ΕΦΠ και οι κοινότητες είναι εκεί. Μιλάνε την γλώσσα και την ακούνε...Μήπως το πρόβλημα είναι ότι, προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στα ανοιχτά (προς το παρόν) και επίσημα κέντρα φιλοξενίας, το κράτος υπόσχεται ότι εκεί θα βρουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψή, ενημέρωση από τις Ελληνικές Αρχές, πρόσβαση στο άσυλο,
ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οικογενειακή επανένωση, εθελοντικό επαναπατρισμό.

Φτάνοντας όμως εκεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τι βρίσκουν; Τίποτα. Και επειδή δεν βρίσκουν ούτε ενημέρωση, ούτε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, φεύγουν ακόμα και με τα πόδια από τα κέντρα, ώστε να επιστρέψουν στα ανεπίσημα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων, όπου νομίζουν ότι θα βρουν εναλλακτικές. Και συνήθως οι εναλλακτικές αυτές είναι οι διακινητές τους. Όπως ακριβώς συνέβη στην πλατεία Βικτώριας, όπου το πρόβλημα λύθηκε εικονικά. Σήμερα, δεν βλέπουμε πρόσφυγες, διότι είναι στα χέρια διακινητών, στριμωγμένοι σε διαμερίσματα γύρω από το κέντρο της Αθήνας, κινδυνεύοντας άμεσα, πληρώνοντας αδρά για αυτές τις «υπηρεσίες».


Μήπως το πρόβλημα εντείνεται από τον τρόπο παρουσίασης της κατάστασης και από τα ΜΜΕ; Δημοσιογραφία δεν είναι ούτε τα παιδιά που κλαίνε, ούτε τα «επεισόδια». Οι κοινότητες προσφύγων είναι ανοιχτές σε διάλογο με τα ΜΜΕ, από τα οποία ζητάμε συνεργασία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Πληροφορία μπορούν να αντλούν από έγκυρους φορείς και επίσημες θέσεις. Το ΕΦΠ και
οι κοινότητες έχουν πολλές φορές βοηθήσει στην πρόσβαση σε άμεση και έγκυρη ενημέρωση.


Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους. Χρειάζεται άμεσα:


1. Επίσημη, έγκυρη και σταθερή ενημέρωση και πληροφόρηση, σε όλα τα επίπεδα, στα σημεία άφιξης και συγκέντρωσης των προσφύγων. Έτσι, οι άνθρωποι θα γνωρίζουν τις επιλογές τους, θα αποφασίζουν βάση αυτών και δεν θα είναι εκτεθειμένοι στα χέρια διακινητών.


2. Τα επίσημα κέντρα φιλοξενίας να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και επίσημη και έγκυρη ενημέρωση.


3. Άμεση πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου. Μεγάλος αριθμός προσφύγων, επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, όμως η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη.


4. Συνεχής και σωστή επικοινωνία με τους πρόσφυγες, με την συνεχή παρουσία των προσφυγικών κοινοτήτων.


Σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινότητες είναι δίπλα στους πρόσφυγες, αλλά και στις Ελληνικές Αρχές, όταν αυτές δεσμευτούν να συνεργαστούν για να έχουμε αποτελέσματα και να στηρίξουν το έργο των κοινοτήτων. Οι κοινότητες δεν συμμετέχουμε σε σχέδια μη λειτουργικά, ενάντια στο όφελος των προσφύγων. Δεν είναι εργαλείο των Αρχών, αλλά συνομιλητές.


Σχέδια και προτάσεις από τις κοινότητες προσφύγων στην Ελλάδα υπάρχουν, που βασίζονται στην πολύτιμη εμπειρία και γνώση που έχουν οι κοινότητες σε σχέση με το προσφυγικό. Οι κοινότητες είναι αυτόνομες μονάδες με ηθική υποχρέωση την σωστή και ειλικρινή αντιμετώπιση των προσφύγων, των συμπατριωτών τους. Σε αυτό έγκειται και η αξιοπιστία τους. Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις, αλλά να γνωρίζει κανείς πώς να μεταφέρει το μήνυμα στον πρόσφυγα. Οι κοινότητες και γνωρίζουν και νιώθουν το χρέος να επικοινωνήσουν. Μέσα σε όλα αυτά που έχουν περάσει οι πρόσφυγες, στα πολλαπλά και διαφορετικά μηνύματα, στις φήμες, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, αφού πια δεν διαχωρίζουν από πού προέρχεται η πληροφορία. Για αυτό χρειάζεται η ξεκάθαρη και επίσημη ενημέρωση. Οι κοινότητες μπορούν να συμβάλλουν, μπορούν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης.


Τέλος, αναφερόμαστε και πάλι στην ευρύτερη κοινωνική ένταση που προκαλείται από τις καταστάσεις όταν αυτές δεν αντιμετωπίζονται. Σε μια έξαρση ξενοφοβίας και ρατσισμού, με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα που γνωρίζουμε καλά, ποιος θα φταίει; Οι πρόσφυγες;


Η κατάσταση διαφαίνεται εκρηκτική. Οι πρόσφυγες είναι αφημένοι και εκτεθειμένοι. Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Προέρχεται από τα κέντρα αποφάσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελληνικών Αρχών. Δεν προέρχεται από τους πρόσφυγες. Εάν δεν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και θα οδηγήσουν σε περισσότερη καταστολή. Σε αυτό, οι κοινότητες προσφύγων δεν μπορούμε να είμαστε μέρος.

2

AΥΡΙΟ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Oti tou fani ,tou lolostefani.Μήπως να πείτε κ σε κάποιες ΜΚΟ κ θολές "συλλογικοτητες" να σταματήσουν το βρώμικο παιχνιδάκι με στόχο να ξεσηκώσουν μετανάστες κ πρόσφυγες ?Επίσης ΜΉΠΩΣ να πάψετε ναι είστε τόσο στην κοσμαρα σας ιδεοληπτικοι ότι για όλα φταίει η Ευρώπη, η Μερκελ (χάχα ξέχασα είναι συριζα τωρα),η Δύση, η κόκα κόλα, το χολιγουντ, και η......πλουτοκρατια?Ξεκολλατε με την αγιοποίηση των προσφυγων.
Άκου εκεί oi αλήτες τα ΜΜΕ... Καλύψαν την είδηση, αντί να την βάλουν κάτω από το χαλί. Συστηματικά δυσφημούν τους πρόσφυγες αποκαλώντας κάποιους από αυτούς ως μετανάστες! Δημοσιογραφία δεν είναι τα παιδάκια που κλαίνε. Δημοσιογραφία είναι όλα τα παιδιά της γης που πιάναν γερά τα χέρια, κορίτσια αγόρια στη σειρά που στήσανε χορό. Επίσης όλοι οι ρατσιστές που πάνε να δώσουνε τάχα μου τάχα μου ρούχα και τρόφιμα στους πρόσφυγες, έχουν κρυμμένες στις σακούλες φωτοτυπίες που γράφουν στα αραβικά "το βράδυ θα ρθούμε να σας σφάξουμε όλους. Εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε όλοι ρατσιστές" Οι πρόσφυγες λοιπόν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους γι αυτό και όταν έρχεται ύπουλα το κράτος να τους μαντρώσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φεύγουν, γιατί ουσιαστικά οι κακοί θέλουν να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα για να τους κρατήσουν εδώ σκλάβους. Άλλωστε τα σύνορα είναι προσπελάσιμα, υπάρχουν και χάρτες, αλλά τους κρύβουν από τους πρόσφυγες τα ΜΜΕ. Οι πρόσφυγες είναι μόνο θύματα. Οι μόνοι που φταίνε είναι τα κέντρα αποφάσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ελληνικές Αρχές. Βασικά, για όσους δεν κατάλαβαν, φταίει ο καπιταλισμός! Οι πρόσφυγες είναι όλοι προλετάριοι! Χάστα λα βιτόρια σιέμπρε! (Αν δεν ήταν τόσο για τα κλάματα, θα ήταν υπέροχοι για την πρωταπριλιά. Δυστυχώς...)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ