Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα έχουμε 42 βαθμούς Κελσίου

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα έχουμε 42 βαθμούς Κελσίου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) που προειδοποιεί για το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα. 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη χώρα μας, από σήμερα έως και το Σάββατο. Αναλυτικά. σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.


Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμα και τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιά θα κυμανθεί από 35-37 βαθμούς. Το Σάββατο η θερμοκρασία θα παραμείνει σε όλη τη χώρα σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους στους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα.

Από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στο Ιόνιο και βαθμιαία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν
ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Την Κυριακή προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως το Σάββατο. Ωστόσο το κύμα ζέστης φαίνεται πως θα είναι σύντομο, αφού από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει.

Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω γράφημα.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα έχουμε 42 βαθμούς Κελσίου Facebook Twitter

Meteo.gr: Η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τον καύσωνα

Με κύμα καύσωνα μπήκαμε στον Αύγουστο καθώς οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα φέρουν στην Ελλάδα θερμοκρασίες μέχρι και 42 βαθμούς. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως το Σάββατο 03/08.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Παρασκευή 02/08 και το Σάββατο 03/08, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 41 – 42 ⁰C.

Όμως, το κύμα ζέστης φαίνεται να είναι σύντομο, αφού από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 03/08, αναμένεται ενίσχυση των βορείων ανέμων με συνέπεια την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ στα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες του Σαββάτου 03/08.

Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 02/08 θα φτάσουν τους 39 - 40 ⁰C

Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω γράφημα. Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας σε ιατρικό άρθρο που παρουσιάζεται εδώ, καθώς επίσης και τη σύνδεση του καύσωνα με τα καρδιαγγειακά προβλήματα εδώ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ