Είστε σίγουροι πως το κλιματιστικό σας δουλεύει σωστά;

Είστε σίγουροι πως το κλιματιστικό σας δουλεύει σωστά; Facebook Twitter
0

Ασταμάτητα εργάζονται αυτό το διάστημα οι ψυκτικοί καθώς η επέλαση του καύσωνα, κινητοποίησε τους περισσότερους καταναλωτές κλιματιστικών, ακόμη και αυτούς που τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αμελούσαν να συντηρήσουν τα μηχανήματά τους, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 fm, ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Κλιματιστικών και Ηλεκτρικών Συσκευών Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Πάρδας.

«Τώρα με την οικονομική στενότητα αρκετοί αποφεύγουν να κάνουν συντήρηση, περιμένουν να βγάλει κάποια βλάβη για να ζητήσουν τη βοήθεια τεχνικού», ανέφερε ο κος Πάρδας.

Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος ώστε να λειτουργήσει σωστά το κλιματιστικό του και τι πρέπει να προσέχει;

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ο κ. Πάρδας δίνει χρηστικές πληροφορίες προκειμένου να έχουμε σε καλή κατάσταση τα κλιματιστικά μας.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχει γίνει σωστή μελέτη για την εγκατάσταση του κλιματιστικού όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Κλιματιστικών και Ηλεκτρικών Συσκευών Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να αγοράσεις το μηχάνημα ανάλογα με το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί.

Λαμβάνουμε υπόψη τα τετραγωνικά μέτρα επίσης έχει σημασία αν ο χώρος είναι ενιαίος. Για παράδειγμα σε ένα σπίτι 100 τ.μ. Θα συνιστούσα να μπουν δύο κλιματιστικά, από το να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο κλιματιστικό σε ένα χώρο που θα ψύχεται για να φτάσει η ψύξη και στα άλλα δωμάτια. Έτσι μοιράζεται καλύτερα η δροσιά στους χώρους και κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος».

Η επιλογή του σημείου που θα εγκατασταθεί το κλιματιστικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας καλής λειτουργίας, υπογράμμισε ο κ. Πάρδας.

 «Απαραίτητη είναι η καλή συντήρηση για να δουλεύει σωστά το μηχάνημα. Πολύ σημαντικό να θυμούνται οι καταναλωτές ότι δεν βάζουμε πολύ χαμηλά τον θερμοστάτη, έξι με επτά βαθμούς πιο χαμηλά από τη θερμοκρασία που έχουμε. Αν στο σπίτι μας έχει 33 βαθμούς Κελσίου, ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας στους 26 .». Ο κ. Πάρδας διευκρίνισε ότι αν οι καταναλωτές το ρυθμίζουν με μεγάλη απόκλιση δεν αποδίδει το μηχάνημα, μόνο καταπονείται. «Πριν λίγες μέρες είχα δύο κλιματιστικά στη Χαριλάου που πήραν φωτιά. Το είχαν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, όλη μέρα και με ανοικτά παράθυρα».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών επισήμανε ότι «υπάρχουν και περιπτώσεις κακής συντήρησης. Πάνε τεχνικοί που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» και περιέγραψε τα βασικά στάδια μιας σωστής συντήρησης του κλιματιστικού.

«Περιλαμβάνει καθαρισμό στα φίλτρα και στα εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία του μηχανήματος, μεγάλη προσοχή θέλει ο ανεμιστήρας ο οποίος με τον καιρό μαζεύει σκόνη και δεν μπορεί να βγάλει το σωστό αέρα».

«Η συντήρηση κοστίζει 25 μέχρι 30 ευρώ για τα μηχανήματα οικιακής χρήσης. Να τονίσουμε ότι πολλοί ζητούν λιγότερα χρήματα αλλά δεν κάνουν την κατάλληλη συντήρηση για αυτό προσοχή στους επιτήδειους», τόνισε ο κ. Πάρδας.

Η τοποθέτηση κλιματιστικού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών «ξεκινά από 75 ευρώ και ανάλογα με το μήκος και τη διάμετρο του σωλήνα που θα χρειαστεί.Από τα 3μ και μετά είναι 10-15 ευρώ παραπάνω».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ