«Εισαγγελική έρευνα για "μαύρη τρύπα" 2 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μασονικές στοές»

«Εισαγγελική έρευνα για "μαύρη τρύπα" 2 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μασονικές στοές» Facebook Twitter
0

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε μέλη των διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του Τεκτονικού Ιδρύματος Ελλάδος, και των υπολοίπων τεκτονικών συνδέσμων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να ελέγξουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των μασονικών ιδρυμάτων της Ελλάδας από το 2000 έως και σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράχθησαν κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας και της απάτης.

Η επέκταση της ποινικής έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», έγινε μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για υπόθεση υπεξαίρεσης περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Εμπλεκόμενα μέρη φέρονταν, μέχρι σήμερα, να είναι ο υπεύθυνος του λογιστηρίου, που είχε υπό τον έλεγχό του το κοινό ταμείο όλων των τεκτονικών μορφωμάτων (στον οποίο καταλογίζεται υπεξαίρεση ύψους 350.000 ευρώ), και μία γραμματέας που είχε άμεση σχέση με διοικητικό στέλεχος του Μεγάρου της οδού Αχαρνών. 

Υπενθυμίζεται πως από το 2018 το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει διορίσει προσωρινή διοίκηση στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, ύστερα από αίτημα ομάδας τεκτόνων, δρομολογώντας ελέγχους από πραγματογνώμονες και καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Η νέα προσωρινή διοίκηση κατέθεσε με τη σειρά της μηνυτήρια αναφορά κατά των παλιών διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς, στα μέλη της περιόδου 2009-2016. Παράλληλα, με αγωγή ζητήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια της συγκεκριμένης επταετίας να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά του ελλείμματος των άνω των 2 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί έως τώρα ότι υπάρχει.

Αρχικά είχε διαπιστωθεί ταμειακό έλλειμμα 457.736 ευρώ και ζημιά που δεν είχε λεπτομερώς εκτιμηθεί. Το έλλειμμα ανέκυψε από διπλογραφίες εισφορών των μελών, διπλοπληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών (205.894 ευρώ), και δωρεών ύψους 1,23 εκατ. ευρώ και 300.000 ευρώ προς το Τεκτονικό Ιδρυμα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την οριστική έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από τα αρμόδια όργανα, τα βιβλία εσόδων - εξόδων δεν υπογράφονταν με αποτέλεσμα να δίδεται η δυναότητα αλλοίωσης των στοιχείων, ενώ εντοπίστηκαν και αθεώρητα εξωλογιστικά φύλλα και ισολογισμοί που δεν προκύπτουν ούτε από τα βιβλία ούτε από τους απολογισμούς.

Τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων δεν συμφωνούσαν με τους ισολογισμούς και, πέρα τα ελλείμματα, η προσωρινή διοίκηση έκανε λόγο για οικονομικό σκάνδαλο και κατά την κατασκευή του Τεκτονικού Μεγάρου της Ελευσίνας, στο οποίο «απωλέσθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού για το κτίσμα που είχε προϋπολογιστεί στα 65 εκατ. δραχμές, δαπανήθηκαν περί τα 300 εκατ. δραχμές».

Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση άνω των 120.000 ευρώ (δηλαδή σε βαθμό κακουργήματος) και της ηθικής αυτουργίας κατ' εξακολούθηση στην ως άνω υπεξαίρεση, την κύρια ανάκριση ανέλαβε η 8η ανακρίτρια Αθηνών».

Ο ορκωτός ελεγκτής προσδιόρισε το έλλειμμα στα 2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οφείλεται «στην κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση από μέρους των διαχρονικά κοινών διοικήσεων των νομικών προσώπων/μορφωμάτων και παντελούς έλλειψης εποπτείας και ελέγχου των εξελεγκτικών επιτροπών».

Ο τεκτονισμός στην Ελλάδα λειτουργεί μέσω της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, το Τεκτονικό Ιδρυμα Ελλάδος (ιδρύθηκε το 1928), την Τεκτονική Αδελφότητα (ιδρύθηκε το 2008) και το Μεγάλο Στρατόπεδο των Ιπποτών της Ελλάδος και της Κύπρου.

«Όλα τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα/μορφώματα διοικούνται από διοικήσεις που συγκροτούνταν από τα ίδια κατά βάση πρόσωπα, δίχως σαφή οριοθέτηση της λειτουργικής αυτονομίας εκάστου και κυρίως χωρίς σαφή διάκριση και επιμερισμό των πόρων και της περιουσίας εκάστου», σημειώνει η ανακρίτρια κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση» των ίδιων προσώπων στην ιεραρχία της μασονίας.

Κατά την ίδια, προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της απιστίας και της απάτης» στα εν λόγω τεκτονικά νομικά πρόσωπα/μορφώματα και δόθηκε παραγγελία για ποινική επέκταση της έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος και άλλων μελών της διοικητικής «πυραμίδας» του τεκτονισμού στην Ελλάδα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ