Υπέρ του ανοίγματος εστίασης και σχολείων μετά το Πάσχα εμφανίζεται το 75% των πολιτών, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό δηλώνει πως θα εμβολιαστεί, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

 

Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εκφράζει το 59% (31% ανησυχούν πολύ, 28% ανησυχούν αρκετά), το 18% δηλώνει μέτρια ανήσυχο, ενώ ένα 18% δηλώνουν λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (10% και 8% αντίστοιχα). Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τις μεταλλάξεις στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ενώ οι λιγότερο ανήσυχοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών.

 

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, τρεις στους τέσσερις, δίνουν θετική απάντηση στο ερώτημα για τον αν θα κάνουν το εμβόλιο, σε αντίθεση με το 22% που έχει αρνητική αντίδραση. «Σίγουρα ναι» απαντά το 56%, ενώ το 19% απαντά «μάλλον ναι». Στον αντίποδα «σίγουρα όχι» απαντά το 12% και «μάλλον όχι» το 10%. Το 3% απαντά «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ». Περισσότεροι από τους μισούς, το 56%, απαντάει ότι θα κάνει το εμβόλιο το «συντομότερο δυνατό». Το 13% μετά από «2-3 μήνες», το 16% «αρκετά αργότερα» και το 13% «ποτέ».

 

Οργάνωση εμβολιασμών και επιμέρους μέτρα  

 

Σχετικά με την οργάνωση των εμβολιασμών το 48% δηλώνει ικανοποίηση από την οργάνωση και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Το 21% απαντά «μέτρια, ενώ δεν υπάρχει ικανοποίησε στο 25% των πολιτών.

 

«Σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση» και «μάλλον σε σωστή κατεύθυνση» ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα απαντάει το 54%. Το 38% την βρίσκει λάθος. Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων μετά το Πάσχα, είναι σε σωστή κατεύθυνση απαντάει το 75% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 16% που τη βρίσκει λάθος. Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση. Το 29% απαντά ότι είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση.

 

Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας έναντι ΣΥΡΙΖΑ

 

Προβάδισμα 13,5 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Πιο αναλυτικά η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 9,5%.

 

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διαμορφώνεται στις 12,5 μονάδες, με τη ΝΔ στο 36% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,5%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ΚΚΕ με 5,5% Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ25 με 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7%. «Λευκό, άκυρο ή αποχή» απάντησε το 5% ενώ «δεν απαντώ/αναποφάσιστοι» το 9,5%.  Η συσπείρωση ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία φτάνει το 76% και στον ΣΥΡΙΖΑ το 69%.


Στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Το 44% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 26% τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανέναν από τους δύο» απάντησε το 27%.

 

Στάση Δένδια στην Άγκυρα: Υπέρ ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο  

 

Η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 75% αξιολόγησε θετικά τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα (51% σίγουρα θετικά, 24% μάλλον θετικά) και μόλις το 11% την κρίνει αρνητικά (7% μάλλον αρνητικά, 4% σίγουρα αρνητικά). Στο 14% ανήλθαν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

 

Υπέρ της στάσης του κ. Δένδια στην Τουρκία τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου. Οι περισσότερες θετικές εκτιμήσεις για τον υπουργό Εξωτερικών, έγιναν από πολίτες που δηλώνουν κεντρώοι, κεντροδεξιοί ή δεξιοί, ωστόσο και μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί, το 57% αξιολογεί θετικά τον κ. Δένδια και το 27% αρνητικά.