Συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τους δικηγόρους να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση της εισαγγελέως που υποστήριξε ότι δεν προκύπτει λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. 

 

Όπως είχε κάνει χθες η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, έτσι και ο Κώστας Σκαρμέας, διαφώνησε με τα επιχειρήματα της εισαγγελικής πρότασης, αυτή τη φορά για τη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών.

 

«Μετά από 400 συνεδριάσεις και επειδή μιλάμε πια για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη της ελληνικής Ιστορίας και πιθανότατα και της ευρωπαϊκής, θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς αυτών των πέντε χρόνων όσο το δυνατόν πιο ευσύνοπτα. Θα ξεκινήσω πρώτα από την υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών και τη σύνδεσή της ή όχι με τη Χρυσή Αυγή», τόνισε ο κ. Σκαρμέας, του οποίου η αγόρευση θα συνεχιστεί την Δευτέρα. 

 

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέτρεξε στα στοιχεία για όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο Πέραμα, όταν τάγμα εφόδου της οργάνωσης πραγματοποίησε δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ο δικηγόρος κατέδειξε τους ψευδείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, και τις αντιφατικές απολογίες τους, στα διαβιβαστικά των αστυνομικών και στις ιατρικές γνωματεύσεις.

 

«Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία και τις φωτογραφίες, η εισαγγελική πρόταση ανέφερε ότι οι δράστες υποκειμενικά δεν είχαν ούτε καν ενδεχόμενο δόλο να σκοτώσουν. Είχαν αποκλείσει, δηλαδή, από τη συνείδησή τους το ενδεχόμενο ότι όταν χτυπάς το κεφάλι κάποιου με σίδερα και ξύλα μπορεί και να τον σκοτώσεις. Κι ότι αφού δεν πέθανε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, δεν υπήρχε δόλος ανθρωποκτονίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

 

Ο κ. Σκαρμέας ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υπογραμμίζοντας πως: «Αν γίνει δεκτή νομικά η φράση "αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό οι δράστες, θα τον είχαν υλοποιήσει», καταργείται από το ποινικό δίκαιο η απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς μόνο ο θάνατος του παθόντος θα μπορεί να είναι απόδειξη του ανθρωποκτόνου δόλου.

 

 

«Σημαίνει ότι έκανε λάθος ο Άρειος Πάγος στην απόφαση Κουσουρή που διαβάσαμε, όπου δέχεται την απόπειρα ανθρωποκτονίας για ακριβώς ίδια επίθεση με ξύλα και χτυπήματα στο κεφάλι του Κουσουρή, όπου επίσης οι δράστες φεύγουν μόνοι τους από το σημείο της επίθεσης. Σημαίνει ότι έκανε λάθος το ΜΟΔ και το ΜΟΕ Αθηνών στην απόφαση του Αντίπνοια που διαβάσαμε όπου ο Σιατούνης και ο Στράτος μαχαιρώνουν τον Μηλιαράκη και αποχωρούν και πάλι μόνοι τους. Η πρόταση αυτή είναι ενάντια σε όλη τη νομολογία του Αρείου Πάγου για τον ανθρωποκτόνο δόλο».

 

 

Αναφερόμενος ξανά στην εισαγγελέα, είπε ότι «κατηγόρησε εμμέσως και τα θύματα, τους Αιγύπτιους, ότι λένε ψέματα για τις μπλούζες και τις φράσεις "έλα έξω να μάθεις τι σημαίνει Χρυσή Αυγή"». «Από τη διαδικασία προέκυψε ακριβώς το αντίθετο απ' όσα είπε η κυρία εισαγγελέας! Απ' την πρώτη στιγμή και οι Αιγύπτιοι και οι αυτόπτες μάρτυρες λένε και για επίθεση της Χρυσής Αυγής και για απειλές που είχαν δεχτεί».

 

Όσο για τη στοχοποίηση θυμάτων από τη Χρυσή Αυγή ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ήταν κατηγορηματικός: «Η εισαγγελική πρόταση αγνόησε παντελώς την έννοια της στοχοποίησης όπως την αναφέρει το βούλευμα και όπως εισφέρθηκε από τόσους μάρτυρες. Η Χ.Α. σπάνια στοχοποιεί άτομα, η Χ.Α. στοχοποιεί ομάδες πληθυσμού (μετανάστες, αναρχικούς, αριστερούς) και όταν νιώθει δυνατή ακόμα και δεξιούς, όπως στον Μελιγαλά. Δεν ασχολιόταν ο Μιχαλολιάκος για το αν θα χτυπηθεί ειδικά ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Σαχζάτ Λουκμαν ή ο Μηλιαράκης, αυτό ήταν δουλειά του Πανταζή, του Στεργιόπουλου και του Σιατούνη. Τη Χ.Α. την ενδιέφερε να χτυπιούνται μετανάστες και ιδεολογικοί αντίπαλοι όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες για να χτίζεται το βίαιο και δυναμικό προφίλ του κόμματος».

 

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η διήμερη τοποθέτηση της Χρύσας Παπαδοπούλου που στο τέλος της αγόρευσής της ζήτησε από τους δικαστές να λάβουν υπόψη τους όλα τα στοιχεία και να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr