Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel Facebook Twitter
0

Το reporters united, το Vouliwatch και η ΕΕΛΛΑΚ οργανώνουν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το 2ο σεμινάριο/πρακτικό εργαστήριο με θέμα το ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένο - αλλά παρεξηγημένο και παραμελημένο στη χώρα μας, δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

Στόχος της σειράς των σεμιναρίων είναι σταδιακά να δημιουργηθεί από τους δημοσιογράφους ένα κύμα FOIAs βάσει των οποίων θα απαιτηθούν στοιχεία, έγγραφα, πληροφορίες από το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Stéphane Horel, Γαλλίδα συγγραφέας και βραβευμένη ρεπόρτερ της Le Monde, με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή αιτημάτων FOIAs, αιτημάτων που υπήρξαν καθοριστικά για τις έρευνες, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία της με αντικείμενο το lobbying σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, τα φυτοφάρμακα, κ.α.

Την ελληνική πτυχή του θέματος θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των τριών διοργανωτών: ο Νικόλας Λεοντόπουλος από το Reporters United, o Στέφανος Λουκόπουλος και η Μαρία Ναθαναήλ από το Vouliwatch, τη μοναδική ίσως οργάνωση στην Ελλάδα με ιδιαιτέρως επιτυχημένη δράση στην υποβολή FOIAs, και η Δέσποινα Μητροπούλου από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, από τους πρώτους οργανισμούς στην Ελλάδα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα τα ζητήματα ανοιχτότητας και διαφάνειας.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε τον Ιανουάριο με βασική ομιλήτρια την Helen Darbishire, επικεφαλής της Access Info Europe, πρωτοπόρου οργάνωσης σε θέματα FOIA.

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και αυτοχρηματοδοτούμενα από τους οργανωτές. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε οποι@δήποτε ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει αλλά απαιτείται προεγγραφή στη φόρμα που υπάρχει εδώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13ο Thessaloniki Pride:

Ελλάδα / 13ο Thessaloniki Pride: Η μεγαλύτερη γιορτή της βόρειας Ελλάδας για την αγάπη, τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρέφει

Το 13ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο.
LIFO NEWSROOM
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

Ελλάδα / Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

«Οι καταγγελίες μου φαίνονται λίγο εξωπραγματικές», ανέφερε η Χριστίνα Παππά - «Δεν τον έχω ικανό να διαπράξει αυτά που έχει κατηγορηθεί. Δεν το πιστεύω», είπε η Φαίδρα Δούκα
LIFO NEWSROOM